Доступність посилання

ТОП новини

Експеримент із реформування МВС: де шукати фахових міліціонерів?


Щоб побороти корупцію, в МВС задумали реорганізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Щоб побороти корупцію, в МВС задумали реорганізацію

На Харківщині працюють близько 7 тисяч міліціонерів. У рамках експерименту з реформування МВС частину працівників доведеться скоротити: одних звільнять після атестації, інші – підуть за власним бажанням. Де шукати нові міліцейські кадри?

Харківська міліція била журналістів, розганяла палицями майданівців та мовчки розступалася, пропускаючи до будівель облдержадміністрації та мерії людей із триколорами. Бездіяльність та небажання громадян дотримуватися законів спричиняють корупцію в лавах правоохоронців, кажуть експерти.

«Вибудувана дуже корумпована схема, в якій люди знають, що треба вкласти гроші спочатку в навчання. Потім потрібно платити гроші, щоб отримати нормальну посаду. Тобто даються хабарі і ти просуваєшся», – каже екс-радник міністра МВС Юрій Чумак.

У міліції працюють ті, хто «не так добре знає справу»

Щоб побороти корупцію та навчити правоохоронців працювати по-новому, в МВС задумали реорганізацію. Харківську міліцію реформуватимуть одразу після львівської. Що саме змінять, поки що не відомо, каже начальник обласного управління міліції Анатолій Дмитрієв. Водночас, він має пояснення щодо браку гідних кадрів зараз.

«Наші вузи готують достатньо розумних слідчих і працівників карного розшуку. Але відбувається відтік – після закінчення навчання кращі знаходять собі кращу роботу й залишають органи. Люди звільняються й залишається, скажімо, середній прошарок. Відбувається така ситуація, де відбираємо не кращих, а залишаємо тих, хто не так добре знає справу», – говорить начальник обласного управління міліції.

Нестачі фахових міліціонерів не буде – Чумак

У тому, що нестачі фахових міліціонерів не буде, впевнений і Юрій Чумак. На його думку, високопосадовцям МВС варто впроваджувати реформи більш рішучо. А люди, готові працювати без корупції, знайдуться.

На 3 мільйони мешканців у Харківській області декілька тисяч людей знайти можна
Юрій Чумак

«На 3 мільйони мешканців у Харківській області декілька тисяч людей знайти можна. Просіяти їх, нехай з ними попрацюють психологи та вже досвідчені працівники міліції. В нас люди чесні та порядні дуже часто не могли нічого досягти, тому що вони не давали хабарі й не просувалися. Вони вимушені були звільнятися з міліції та йти, наприклад, в охоронці», – каже Чумак.

Утім, і міліцейські чини, і правозахисники впевнені: без підвищення зарплат люди в погонах не працюватимуть по-новому. Адже саме брак коштів змушує їх вимагати хабарі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG