Доступність посилання

ТОП новини

Нова Черкаська міськрада ще не звільнила жодного зі старих кадрів у міськвиконкомі


Мер Черкас Сергій Одарич
Мер Черкас Сергій Одарич

Черкаси – Після переобрання Черкаська міська рада ще не ухвалила жодного кадрового призначення. Не змогли депутати змінити і виконавчий комітет, сформований опісля відставки міського голови Черкас Сергія Одарича у квітні минулого року. Складнощі з ухваленням нового складу виконкому виникли, коли громадськість забажала мати у ньому своїх членів.

Місяць роботи переобраної Черкаської міської ради – і жодного кадрового рішення. Без змін залишається і виконавчий комітет, який вирішує важливі для міста питання. Усе через те, що громадськість наполягає, аби до складу виконкому увійшли не лише провладні представники, а й активісти від громадських організацій.

Для цього вони кілька разів пропонували переобраному міському голові Сергію Одаричу підписати Меморандум про співпрацю. А на останній сесії просили перенести питання про затвердження нового складу виконкому на наступне пленарне засідання. Однак мер відмовився і закрив сесію міської ради.

Іде маніпуляція деякими вимогами чи прагненнями. Реалізація влади і контроль за владою – це діаметрально протилежні інтереси
Сергій Одарич

«Іде маніпуляція деякими вимогами чи прагненнями. Представники громадськості усюди наголошують, що вони хочуть здійснювати громадський контроль. Це абсолютно класно. Але отримання посад, які дають право ухвалювати рішення, суперечить поняттю контролю. Тому що реалізація влади і контроль за владою – це діаметрально протилежні інтереси. Ну ухвалить виконавчий комітет якесь неправедне рішення, ну як ця громадська організація вимагатиме скасування цього рішення, якщо вона сама брала в цьому участь?» – пояснює Одарич.

Від початку черкаський мер пропонував увести до складу виконкому лише двох-трьох активістів, і то на громадських засадах. Вони ж наполягали на половині місць із правом голосу.

Міський голова вирішив закрити сесію. І це дуже маніпулятивний момент, що він вирішив закрити саме сесію, а не пленарне засідання
Данило Майоров

«Ми не просили закривати сесію, ми просили перенести питання. Ми не були зацікавлені у зриві сесії, ми були готові до обговорення. Але міський голова вирішив закрити сесію. І це дуже маніпулятивний момент, що він вирішив закрити саме сесію, а не пленарне засідання. І тепер він сам цими діями збільшив час для роботи старого виконкому, який, можливо, якимось чином і вигідний йому. Адже наступну сесію можна скликати лише через 10 днів після оголошення про це депутатам, а пленарне засідання – значно швидше», – зазначає представник координаційної ради сил Майдану Данило Майоров.

Це остання пісня старих кадрів – новообраний депутат

Нині депутати та громадськість активно обговорюють, з якою кількістю та складом буде новий виконком. Новообраний депутат-свободівець Ярослав Нищик, для якого це перша каденція у міській раді, переконаний, що зміни кадрів затягнулися саме через активну позицію громади.

«Колишній міський голова, який повернувся на посаду, змушений відмовитися від своїх авторитарних методів управління в міськвиконкомі і орієнтуватися на громаду. Відповідно, до того моменту, допоки не буде досягнуто порозуміння між ними, фізично і законодавчо не можна провести зміни в міськвиконкомі. Звичайно, з одного боку – це погано, бо випливає купа доволі сумнівних рішень старого виконкому, за які голосують ті кілька осіб, які лишилися з регіоналівського складу. Те, що зміни не відбуваються, звісно, грає на руку старих кадрів. Але сподіваємося, що це їхня остання пісня», – переконаний депутат.

Між тим третина народних обранців у переобраній Черкаській міській раді уже була у попередній каденції. Щоби знову стати депутатами, частина з них навіть змінила політичну партію.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG