Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди: Путін має останній шанс довести серйозність наміру співпрацювати в розслідуванні катастрофи


Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив у суботу після телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним, що сказав російському керівникові: він має один-єдиний останній шанс довести серйозність наміру співпрацювати в розслідуванні катастрофи лайнера «Малайзійських авіаліній» на Сході України.

За словами Рютте, розмова була «дуже напружена». Путіну «вже час зробити те, чого чекає від нього світ», сказав прем’єр.

Того ж дня він говорив на цю тему і з прем’єр-міністром Великої Британії Дейвідом Камероном. Як повідомила прес-служба британського керівника, обидва погодилися, що Європейський союз має переоцінити свій підхід до Росії у зв’язку зі свідченнями, що літак збили проросійські сепаратисти.

Раніше в суботу з практично такою ж заявою, про останню можливість для Росії довести, що вона серйозно прагне миру в Україні, виступив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. Загинули 298 осіб, із них 192 нідерландці і 10 британців. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов проросійських бойовиків, із яких випливає, що літак збили саме їхні люди. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці. Тепер проросійські сепаратисти на місці катастрофи не дають спостерігачам ОБСЄ вільно обстежити це місце й натомість вивозять тіла й уламки літака в невідомому напрямку – як вважають, із метою знищити прямі докази його збиття російською ракетою.

XS
SM
MD
LG