Доступність посилання

ТОП новини

Експеримент в міліції чи справжня реформа – наразі ніхто не розуміє


Реформувати міліцію спочатку будуть на Львівщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Реформувати міліцію спочатку будуть на Львівщині

Львів – Реформа української міліції розпочинається зі Львівщини. Саме тут до правоохоронців прикута особлива увага громади. А обласного начальника – обирали публічно. При головному управлінні МВС створили наглядову раду з громадських активістів. Але чи можна змінити ситуацію у правоохоронних органах і повернути довіру людей до міліціонерів?

Начальники райвідділів і обласної міліції Львівщини створили профілі у соціальній мережі «Фейсбук». Цього вимагала наглядова рада громадських активістів. Інтернетом люди надсилають правоохоронцям звернення і запитання, описують на сторінках свої проблеми або ж ті порушення, які вони побачили. Журналіст Вікторія Балицька – серед ініціаторів такої вимоги.

«Ми фактично їх змусили зареєструватись у соціальних мережах. Бо до цього свій профіль мав лише начальник львівської міліції Сергій Зюбаненко. Але правоохоронці виклали свої гарні фото, щось написали, але люди засипають їх запитаннями і не отримують відповідей. Потрібен контроль і вплив, щоб змусити їх реагувати на запити населення», – наголосила Вікторія Балицька.

Вона вважає, що реформування міліції буде важким і болючим процесом, як для самих правоохоронців, так і для громадян, які теж мають забути про кумівство і хабарництво. До ініціативи очільника МВС Вікторія ставиться дещо скептично. «Там у наказі немає слова «реформа», а є вдосконалення, як це розуміти? Як можна змінити систему, не поламавши її. Але ми дамо собі раду і це буде справжня реформа».

До експерименту долучились різні люди

При головному управлінні МВС у Львівській області створені сім робочих груп, до складу яких входять люди різні за фахом. Вони і готують пропозиції щодо «вдосконалення діяльності правоохоронців». Спершу проведуть аудит головного управління міліції, оцінять майно та семитисячний особовий склад області. Гроші на підготовку реформування обіцяє надати фонд «Відродження».

Міську міліцію, згідно плану, підпорядкують місцевій владі. Її керівника обиратиме громада, Патрульно-постова служба ППС і ДАІ об’єднають, а охоронні фірми виконуватимуть охоронні функції.

«Таким чином ми відновимо довіру населення. Чому обрали Львів? Бо тут активні громадяни, які хочуть змін у ставлення державних структур до населення. Зараз розробляємо першочергові заходи», – зазначає Дмитро Загарія, начальник ГУ МВС у Львівській області.

Час очищення прийшов

На це сподівається і місцеве керівництво міста та області. Але, як саме змінити ситуація не вельми собі уявляють. Тим часом самі львів’яни та у багато мешканців області вважають – хто є хто у міліції показали Майдан і конфлікт на Сході. То ж серед правоохоронців не повинні залишатися зрадники й ті, хто не готовий захищати український народ, говорить ректор Львівського університету внутрішніх справ Валерій Середа. Однак львівські «беркутів ці», які відмовились їхати на Схід, надалі залишаються в правоохоронних органах.

Моя позиція чітка – відмовляєш захищати свій народ і батьківщину – пиши заяву на звільнення
Валерій Середа

«Реформа починається з переоцінки людей, які готові захищати свій народ, які люблять його. Кожен, хто йде нині в міліцію, має розуміти, що йому не дадуть одразу великої зарплати, матеріальне забезпечення не буде найкращим, але ми маємо працювати з тим, що маємо і змінювати ситуацію. Мені важко оцінити, який відсоток людей слід звільнити з правоохоронних органів. Але моя позиція чітка – відмовляєш захищати свій народ і батьківщину – пиши заяву на звільнення», – наголосив Валерій Середа.

Наразі експеримент і сварки

На рівні окремого регіону можна змінити правоохоронні органи, але водночас це не змінить усю систему, зауважив Радіо Свобода правозахисник Євген Захаров. Під час засідання наглядової ради він зауважив, що експеримент не спрямований на боротьбу з корупцією, наразі не йдеться ані про підвищення зарплати правоохоронцям, ані про масове очищення особового складу.

«Можна на рівні однієї області зробити певні зміни в міліції, тоді подивимось, що з цього вийде і змінювати вже у межах країни. Сподіваюсь, що це буде успішний проект і стане підвалиною для змін у всій країні», – каже Євген Захаров.

Чи може бути ідеальна міліція в неідеальному суспільстві – покаже час. А поки що львів’яни, задіяні у підготовці реформування чи то пак вдосконалення, все більше поміж собою розсварюються через різне уявлення щодо проведення змін у міліції.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG