Доступність посилання

ТОП новини

СБУ матиме достатньо доказів, щоб подати позов проти Росії до міжнародного суду – Найда


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року

На сьогодні Україна не має усіх доказів причетності Росії до катастрофи з літаком малайзійських авіаліній, але скоро їх буде достатньо. Про це заявив керівник департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда в ефірі телеканалу «1+1».

Він повідомив, що бойовики наразі максимально приховують наявність у них російської зброї.

«У нас зараз багато оперативної інформації, ми її отримуємо і перевіряємо. Взаємодіємо з іноземними партнерами, ФБР, фахівцями з Нідерландів, Польщі. Партнери з Британії і США вже на під’їзді», – зазначив Найда.

Представник СБУ запевнив, що разом із міжнародними експертами Україні вдасться зібрати достатньо доказів, щоб доказати причетність Росії до збитого літака у міжнародних судах.

«Ми доведемо, що в Україні – не громадянська війна, а терористична діяльність, спровокована Росією», – наголосив він.

При цьому Віталій Найда зазначив, що на сьогодні є беззаперечні дані, що установки, з яких був збитий «Боїнг-777», були поставлені з Росії, екіпаж теж був російським.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала перехоплені записи розмов, із яких випливає, що літак збили саме бойовики. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці.

Тепер проросійські сепаратисти на місці катастрофи не дають вільно обстежити це місце й натомість вивозять тіла й уламки літака в невідомому напрямку – як вважають, із метою знищити прямі докази його збиття російською ракетою.

СБУ: бойовики приховують «чорні скриньки» зі збитого «Боїнга» (аудіозаписи)

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера про збитий пасажирський літак

Здобуті СБУ переговори бойовиків щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук-М»

XS
SM
MD
LG