Доступність посилання

ТОП новини

Харків чекає родичів загиблих збитого малайзійського літака


У Харкові готовий майданчик для складування уламків малайзійського літака
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Харків – До прийому родичів загиблих в авіакатастрофі малайзійського лайнера, а також до роботи іноземних фахівців готується Харків, куди можуть доправити рештки загиблих. Керівництво області обіцяє забезпечити житлом, а до волонтерів долучаються перекладачі і психологи. Щоправда, коли тіла загиблих доправлять до Харкова, не відомо.

До Харкова родичі загиблих в авіакатастрофі поки не прибували. На них у місті чекають після того, як урядова комісія точно скаже, куди відправляти всі знайдені рештки тіл і коли їхнє доправлення з місця трагедії взагалі стане можливим.

Керівник Антикризового центру з підтримки сімей загиблих та забезпечення роботи урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи, заступник голови облдержадміністрації Василь Хома розповідає: залізничні вагони-рефрижератори для зберігання і транспортування тіл вже в районі проведення пошукових робіт.

У разі рішення про транспортування тіл загиблих до Харкова в місті розгорнуть мобільну лабораторію, де можна буде проводити генетичні дослідження.

«У нас підготовлені усі приміщення, придатні для збереження тіл померлих, – розповів у відповідь на запитання Радіо Свобода Василь Хома. – Щодо лабораторії, в Харкові такої немає, генетична лабораторія є в Дніпропетровську. За домовленістю з київськими колегами у випадку, якщо тіла доправлять у Харківську область, тут працюватиме пересувна лабораторія».

Допомога – не лише державна, але й волонтерська

За словами очільника Антикризового центру, у Харкові вже створено умови для оперативного вирішення всіх питань, які виникнуть у родичів загиблих. Всі необхідні дані у місті готові цілодобово надавати в спеціально створеному кол-центрі французькою та англійською мовами.
Всіх іноземних фахівців, членів урядових делегацій, а також самих родичів загиблих у місті готові безкоштовно розселити в десяти готелях Харкова, повідомив Василь Хома. При готелях працюватимуть 30 психологів та 25 медиків.

Окрім того, для зберігання уламків «Боїнга» підготовлено спеціальний майданчик на одному з заводів. «Це місце обрали спеціально для гарантування безпеки і схоронності фрагментів літака, які будуть доставлені. Це – великий ангар, у ньому проводитимуть роботу з умовного збору фрагментів літака, який впав», – розповів Василь Хома.

Паралельно з роботою Антикризового центру свою розпочали громадські організації, університети та волонтери. До роботи в кол-центрі при антикризовому штабі та Державній службі з надзвичайних ситуацій України в Харківській області долучаються волонтери: психологи та перекладачі іноземних мов. У «Фейсбуці» створили навіть групу підтримки родичів загиблих.

За словами Ольги Мірошник, однієї з ініціаторок цієї групи, допомагати родичам загиблих зголошуються десятки харків’ян – пропонують машини для супроводу, готові перекладати на різні мови, а психологи готові підтримувати зокрема й у найтяжчі хвилини – під час ідентифікації тіл.

«Люди телефонують безперервно. Є навіть волонтери-перекладачі з екзотичних мов. Є перекладачі з японської, арабської мов. Автомайданівці готові направляти свої машини на потреби родичів загиблих», – розповіла Радіо Свобода Ольга Мірошник.

Раніше в облдержадміністрації заявили про ймовірність перебування на території області диверсійних груп із пусковими зенітно-ракетними комплексами. Водночас керівництво області наголошує: аеропорт працює у штатному режимі, а Харківщина під контролем правоохоронців. Зокрема, силовики щодня обстежують територію тих районів Харківщини, які межують з Донецькою і Луганською областями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG