Доступність посилання

ТОП новини

Путін показав світу своє страшне обличчя (європейська преса)


Захід, як пишуть західні газети, посилює тиск на Росію і готує нові санкції проти Кремля. Одна з причин – невідповідність між словами і діями російського президента Володимира Путіна щодо розблокування проросійськими сепаратистами міжнародного розслідування катастрофи над українським Торезом малайзійського авіалайнера рейсу MH17. Оглядачі зауважують, що глава Кремля лише проголошує порожні слова, а на ділі «через три дні після авіакатастрофи «Боїнґа-777» і загибелі 298 його пасажирів і членів екіпажу на місці трагедії панує хаос». Світ, як наголошує більшість газет, «обурений тим, що тіла жертв катастрофи стали «заставою» у руках сепаратистів». Провідні західні видання також вважають, що тепер Путін у повній мірі «показав своє жахливе обличчя».

Австрійська Der Standard інформує, що Австралія вже підготувала проект резолюції Ради безпеки ООН із вимогами до всіх учасників процесу на сході України, зокрема, проросійських сепаратистів, у зоні впливу котрих лежать останки людей і уламки малайзійського літака рейсу MH17, про необмежену співпрацю з міжнародними командами з розслідування катастрофи та заборону маніпуляцій всіма речовими доказами катастрофи. Газета також зауважує, що лише росіяни можуть ветувати даний проект резолюції Ради безпеки ООН , однак, все й так зрозуміло. Видання з Відня наводить слова державного секретаря США Джона Керрі, котрий заявив журналістам, що «для Путіна настав момент істини», бо є велика кількість фактів, котрі доводять зв’язок Москви із проросійськими сепаратистами на Донбасі та озброєння їх сучасною зброєю. Керрі також закликав Євросоюз негайно посилювати санкції проти режиму Путіна. Тут також наголошено, що на Заході фактично не сумніваються у тому, що малайзійський літак збили минулого четверга поблизу Донецька саме проросійські сепаратисти з використанням зенітно-ракетних засобів із Росії.

Лондонська Financial Times звертає увагу на посилення Заходом тиску на Путіна з вимогами негайно використати свій вплив на сепаратистів з метою розблокування місця трагедії малайзійського лайнера. Також звертають увагу на прямий ультиматум лідерів Євросоюзу із запровадженням суворих санкцій проти Росії вже з вівторка цього тижня, якщо там не виконають вимогу всього цивілізованого світу щодо розблокування місця катастрофи проросійськими сепаратистами. Газета з Британії наводить також думку австралійського прем’єр-міністра Тоні Еббота про те, що слова Путіна про необхідність негайного справедливого розслідування катастрофи «гарні», але «тепер президент Росії має дотриматися своїх слів на ділі… весь світ чекає цього». Видання також цитує прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, котрий, як він сам каже, був «приголомшений брутальною поведінкою бойовиків Донбасу», котрі контролюють місце катастрофи, і додає: «Всупереч всім правилам належного розслідування, ці люди, очевидно, забрали особисті речі жертв. Це жахливо».

Німецька Die Welt вважає, що «надійшов час нарешті показати Європі, яким сильним є її вплив і посилення санкцій – це єдиний шлях, котрий змусить Путіна нарешті все зрозуміти». Газета цитує відомого німецького експерта з питань Росії Карла Шльоґеля, котрий каже, що «європейці думали собі, що Росія є на добрій дорозі до того, щоб стати частиною Заходу, але тепер Путін показав світові своє правдиве жахливе обличчя».

Ще одна німецька впливова газета – Süddeutsche Zeitung – наголошує, що «лише справжні винуватці катастрофи і їхні помічники не зацікавлені у встановленні усіх обставин ураження під Донецьком малайзійського лайнера рейсу MH17». Газета вважає «симптоматичним, що замасковані бойовики, котрі хотіли би приєднати Донбас до Росії, всіляко перешкоджають розслідування катастрофи літака». А Кремль, на думку німецької газети, досі не зробив нічого, щоб прискорити таке розслідування. Видання з Німеччини також наголошує, що ЄС повинен покарати Росію новими санкціями, якщо Путін не змінить своєї поведінки, і додає: «Сепаратисти, на сумлінні яких, правдоподібно, жертви малайзійського лайнера, є у змозі воювати та чинити терор лише дякуючи співпраці з Росією».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG