Доступність посилання

ТОП новини

Пауер: зволікання Росії із заявою щодо авіакатастрофи на Донеччині – сигнал підтримки сепаратистів


Представник США в ООН Саманта Пауер
Представник США в ООН Саманта Пауер

Зволікання Росії із заявою щодо авіакатастрофи «Боїнга-777» на Донеччині є сигналом підтримки сепаратистів на сході України. Про це заявила представник США у Раді безпеки ООН Саманта Пауер під час обговорення резолюції.

«Ми вітаємо підтримку Росією цієї резолюції, але ніяка резолюція не була б непотрібна, якби Росія використала свій вплив на сепаратистів у четвер, примусила їх скласти зброю та залишити місце трагедії експертам, чи у п’ятницю, чи у суботу чи навіть вчора. Але тільки сьогодні вранці, коли мала зібратися Рада безпеки ООН, президент Путін нарешті виступив із закликом забезпечити безпеку міжнародним експертам. Російське мовчання з четверга надсилає сигнал бойовикам: ми вас підтримуємо», – зазначила Пауер.

Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію у якій засуджує факт збиття «Боїнга-777» на Донеччині у якому загинуло 298 людей. У документі міститься вимога до бойовиків негайно забезпечити «безпечний, повний і необмежений доступ» фахівців до місця авіакатастрофи.

У резолюції також міститься вимога забезпечити вільний міжнародний доступ до місця катастрофи і зазначено, що літак було збито, а також міститься заклик, що всі причетні до цього мають бути притягнуті до відповідальності.

Рада безпеки ухвалила цей документ попри сильний тиск Росії.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала перехоплені записи розмов, із яких випливає, що літак збили саме бойовики. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці.

На борту літака перебували 298 людей, зокрема 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

XS
SM
MD
LG