Доступність посилання

ТОП новини

77 відсотків мешканців Донбасу ніколи не бачили Києва, Європи – міністр Денісова


Людмила Денісова
Людмила Денісова

Гість Радіо Свобода: Людмила Денісова, міністр соціальної політики.

Інна Кузнецова: За даними агентства ООН у справах біженців (це станом на 11 липня), в Україні було 87,5 тисяч вимушених переселенців. Це переселенці, які покинули Крим у зв’язку з анексією Криму, та переселенці з Луганської та Донецької областей.

Україна вперше зіткнулася з проблемою вимушених внутрішніх переселенців. Пані Денісова, як розв’язується ця проблема?

– Проблема, безумовно, дуже важка. І вони різні стосовно громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території і з тих регіонів, де зараз відбувається АТО.

Якщо говорити про громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території (це з АРК та міста Севастополя), то люди не знають, коли все закінчиться, як довго вони будуть жити там, де зараз їх розмістили. Але вони розуміють, що вони єдині, що єдина Україна, і вони виступають за те, що вони зовсім не хочуть жити в Росії, тому вони переїздять.

Ми якось облаштовуємо їх, виплачуємо всі соціальні виплати, які були призначені в АРК або в Севастополі. Вони в основному мешкають у Львові, Києві, Одесі, у Херсонській області. Вони розселені в санаторно-курортних закладах. Діти всі доглянуті, вони всі в дитячих садках, коли була школа, то і навчалися.

– Скажімо, і вони з меншим стресом, ніж ті, які приїжджають з Донеччини та Луганщини?

– Так. І таких 11 тисяч.

Люди, які приїхали з Донбасу, дуже різні. Є такі, які підтримують незалежну і єдину Україну. А є деякі, які не підтримують. І вони пересиджують тут для того, щоб там розібралися, у тому числі і з «київською хунтою», як вони говорять про це.

Поселяємо людей, які приїжджають з Криму і з Донецької та Луганської областей, виникають конфлікти

І сьогодні, якщо поселяємо цих людей, які приїжджають з Криму і з Донецької та Луганської областей, виникають деякі конфлікти.

– Як боретеся з цими конфліктами?

– Дякуючи громадським організаціям, дякуючи благодійним організаціям, дякуючи тому, що у нас є і психологи, і психіатри, які працюють з цими людьми, якось налагоджують стосунки. Але ж це не тільки міжособистісні конфлікти і на політичному ґрунті.

Є, безумовно, конфлікти стосовно того, що люди переїжджають, куди вони не хочуть їхати. Вони переїжджають, наприклад, у Київ і вимагають квартири, машини і інше. Зараз держава не може забезпечити цим. Ми пояснюємо, що зараз є такі умови, в яких можна жити, для того, щоб почекати, коли закінчиться війна, а це війна, буде відновлена інфраструктура (наприклад, як це відбувається у Слов’янську і в Краматорську, відновлюємо, відбудовуємо), будуть школи працювати, дитячі садочки, вони повинні повернутися додому. Але не всі хочуть. Хочуть квартиру у Києві.

Ніколи не бачили Київ, не були в Європі 77% які мешкали в Донбасі

Частина людей, які приїжджають сюди, ніколи не бачили Київ, вони ніколи не були в Європі, вони не знають, що таке Європа. 77% громадян України, які мешкали в Донбасі, то вони зовсім ніде не були. І на сьогоднішній день у людей відкриваються очі, вони думають, що їм тут всім держава забезпечить.

Ми говоримо, що ми забезпечимо і зараз забезпечуємо всі ці виплати, які їм були призначені: або це пенсії, або це державна допомога родині, або це інша якась допомога, яка була передбачена, якщо людина інвалід, регресні виплати, то ми забезпечуємо за новим місцем їх перебування як вимушеним переселенцям.

– Це розповсюджується на тих людей, які зараз зареєструвалися. Бо є люди, які будуть ходити і вимагати, а є люди, які приїхали та зупинилися в родичів чи у знайомих і нікуди не пішли. Що цим людям, які переїздять, потрібно зробити у першу чергу?

– Якщо вони переїхали до родичів, до когось зі знайом, або ж самі зняли в оренду квартиру, то їм ніякі виплати державні, тобто пенсія, допомога державна, не були призначена на родину, вони не є безробітними, вони нічого не потребують, нехай вони нікуди не ходять, нехай вони чекають, коли там закінчиться війна, і вони повернуться до своїх домівок.

Людина вимушена переїхати, потрібно звернутися 101. Державна надзвичайна служба. Або ж 0-800-507-309. Урядова контактна лінія

Якщо людина просто вимушена переїхати, то, по-перше, їй потрібно звернутися до регіонального штабу тієї області, куди вона переїхала. Можна зателефонувати на телефон 101. Це державна надзвичайна служба. Або ж звернутися за телефоном 0-800-507-309. Це урядова контактна лінія. Там теж скажуть, куди звернутися, підкажуть адресу, кому передзвонити, як доїхати. Тобто вони приїхали. Потім вони йдуть в регіональний штаб, де їм допоможуть з поселенням.

Я сама телефонувала на всі ці телефони, які надають регіональні штаби, просто як звичайна громадянка. Якусь легенду придумала і говорила: я до вас. Ви знаєте, ніхто не сказав «НІ!». Ніхто не сказав: чому ви сюди претеся? А деякі мешканці Донбасу говорять, що їм так відповідають.

Мені так не відповідали. Де ви зараз знаходитеся? Ви вже на вокзалі? Ви де? Там стійте, ми вас зараз заберемо, буде така машина, ви туди приїдете. Або говорять про те, що місць у них немає. Але ми вас заберемо з вокзалу, ви приїжджайте, нам зателефонуйте, а ми вас заберемо. Два дні ви побудете в готелі, ми вас поселимо, або ж в гуртожитку, а потім будемо переселяти кудись в район, але там є будинок, але там є робота. Якщо ви будете, наприклад, у фермера працювати хоча би одна людина зі всієї родини, то ви на повному забезпечені будете в цього фермера. Тобто є такі моменти.

Але якщо людина приїхала, ні до кого не звертається, у неї є проблеми, а вона нікому про це не говорить – ну, зробити нічого неможливо.

– Родина однієї моєї знайомої полишала в суботу Луганськ у дуже складних умовах. Чоловік – пенсіонер. Чи він має кудись звертатися для того, щоб їм тут пенсію виплачували?

До будь-якого управління Пенсійного фонду у будь-якому місці, куди приїхала. Надати паспорт і ідентифікаційний код. Немає документів, через міграційну службу. Одну добу і поновлять

– Безумовно. У нас всі порядки затверджені. Дуже спрощено процедуру поновлення пенсій і всіх соціальних виплат. Якщо людина отримувала пенсію, вона звертається до будь-якого управління Пенсійного фонду у будь-якому місці, куди вона приїхала. Вона може надати тільки паспорт і ідентифікаційний код. Якщо ж немає документів, то через базу і через міграційну службу їй поновлять документ. Одну добу і їй поновлять. Потім в базі єдиного реєстру, який є в Пенсійному фонді України, знайдуть ту людину і призначать таку пенсію.

17 213 пенсіонерів переїхало. Всі отримують пенсії

У нас на сьогоднішній день 17 213 пенсіонерів переїхало. Всі вони отримують пенсії. Всі! Хто звернувся, їх поставили на облік. Вони пишуть заяву, де вказують, якщо вони хочуть отримувати цю пенсію на свій банківський рахунок, то будуть перераховувати туди. Якщо поштове відділення – немає проблем.

– Я зіткнулася з таким. Люди переїздили до Дніпропетровська. Матерів з немовлятами з Донецького кризового центру перевозили. Наш кореспондент Роман Єгоров знімав про це сюжет.

«Тікали так швидко, що навіть забули документи» – переселенка з Донецька
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Що робити таким мамам? З одного боку, всі нібито прилаштовані, але не зовсім надовго, очевидно.

– Я знаю, що ці переселенці, які переїхали з кризового центру, якщо у них немає куди повертатися, то вони будуть забезпечені, наприклад, у Дніпропетровську якимось житлом, якимись умовами проживання. Одинокі матері, наприклад, у яких четверо дітей. Якщо ж жіночка має куди повернутися, то повернеться туди, коли там все закінчиться.

Але якщо цим жінкам призначена, наприклад, соціальна допомога при народженні дитини, то вона буде забезпечена нею і там. Просто треба звернутися до управління соціального захисту, де вона зараз знаходиться. І всі виплати будуть поновлені і забезпечені у будь-якій формі. Або через поштові відділення, або ж через рахунки в банках.

– Яку саме допомогу переселенці в принципі можуть очікувати від держави? Тобто, якщо приїхав, то якесь поселення, зайнятість, пошук роботи або ж соціальна допомога. Так?

3 770 осіб із зареєстрованих 60 тисяч шукають роботу. 1 817 були працевлаштовані

– Пошук роботи, безумовно. На сьогоднішній день до нас звернулося 3 770 осіб із зареєстрованих 60 тисяч. Небагато. Тобто є люди, які вже думають, що вони тут вже надовго, йдуть і реєструються у центри зайнятості та шукають роботу. Їм шукають роботу. 1 817 були працевлаштовані. Тобто більш, ніж третина. А іншим наданий статус безробітних і виплачується допомога. А деякі ще шукають роботу. Наприклад, 617 осіб ще шукають роботу. Тобто вони і не зареєструвалися, вони звернулися, але ще думають.

А інші не думають. Вони працювали ж на Донбасі, наприклад. І вони думають, що це тимчасово, і вони повернуться до своєї оселі і будуть працювати там знову. Якщо ці люди, 3 770 осіб, які звернулися, думають, що вони надовго.

Але ми можемо забезпечити роботою. Зараз вони не працюють на якісь постійній роботі, але ми забезпечимо громадською роботою. Люди отримують допомогу по безробіттю і зарплату на цих громадських роботах. Ми у два рази збільшили кількість громадських робіт порівняно з минулим роком за цей період, за три місяці, які в нас зараз є, і переселенці у нас були. Ми можемо і будемо це робити для того, щоб вони були працевлаштовані.

– Держава якісь кошти додатково виділяла?

– Додатково ніяких коштів не виділяли. Ми виділяли тільки кошти санаторно-курортним закладам, всім пансіонатам, де зараз розміщені ці люди. Тому що забезпечене харчуванням, забезпечене проживанням. Держава вже виділили понад 25 мільйонів гривень, щоб компенсувати витрати цим закладам. Тобто це теж допомога.

Наприклад,є в Одесі є санаторно-курортний заклад імені Пирогова. Там понад 1,5 тисячі людей з Криму живе, і вони всім забезпечені. Тому держава компенсує цим закладам. Вони не витрачають кошти на харчування, їх там лікують, вони там оздоровляються.

– Чи допомагають державі бізнесмени?

Не знаю, чи доводилося Вам читати, але я читала у мережі «Фейсбук» такий собі пост Ігоря Палиці, керівника Одеської облдержадміністрації, який обурений діями Рината Ахметова, тому що той сказав, що держава має забезпечувати, а я плачу податки.

– Я читала теж. Це неправильна позиція, на мій погляд. Податки – це податки. Коли зараз війна, коли треба допомогти цим людям, які опинилися у складному становищі, треба просто допомагати.

Я знаю, що фонд Рината Ахметова допомагав колись. Може, і зараз допомагає. Ми створювали гуманітарні коридори і вивозили людей. І вони виділили місяць тому майже 3 тисячі людей, допомогли вивезти, купували квитки, купували щось інше і вивозили з зони АТО. А зараз яка ситуація? Я не знаю. Тому що ми займаємося тільки своїми питаннями.

– Зараз з зони АТО вивозить Міністерство інфраструктури.

– Так. Воно забезпечує.

– Наскільки я знаю, зараз так само можна виїхати безплатно.

Ми маємо запитання ще з мережі «Фейсбук». Люди кажуть, що перш за все інваліди, діти, які потерпають від бойових дій на сході України, – це ті люди, які потребують допомоги. Наскільки багато інвалідів виїхало? Наскільки дійсно вони можуть виїхати? Бо багато мешканців Донеччини і Луганщини кажуть, що вони не можуть покинути небезпечну територію саме через те, що батьки, старенькі або інваліди, або ж діти-інваліди, і вони не можуть залишити їх.

– Хто звернувся, то ми всім допомогли. Діти-сироти, які в інтернатних наших закладах. Блокували всі наші інтернатні заклади: і психоневрологічний, і педіатричний. Ми всіх людей зі Слов’янська і з Краматорська вивезли, і з інших вивозимо: і діточок, і всіх. Хто звертається, тому допомагаємо. Якщо людина не звертається, то як їй можна допомогти?

Виїхало понад 5 тисяч інвалідів. Наприклад, багато виїхало у тому числі і на візках в Одесу. Вони зараз там розміщені. Треба просто звернутися по цих телефонах, які я назвала, і ми забезпечимо їм виїзд.

– А звертаються у міністерство псевдобіженці? Ну, виїхав п’ять років тому з Донеччини, а реєстрація залишалася донецька. От приходжу і кажу: я потерпаю.

– У нас нещодавно була акція під міністерством, яка була організована однією фірмою охоронною «Легіон», яка використала таких переселенців. Різних. У тому числі з проблемами, у тому числі і без проблем.

Жіночка спекулювала трьома дітьми. Будинок, квартира, ще одна квартира. Зі Слов’янська. Отримує допомогу від держави на місяць 10 тисяч

Там була одна жіночка, яка просто спекулювала трьома дітьми. Я потім вже таке розслідування проводила, і журналісти проводили розслідування, що у них три адреси – будинок, квартира, ще одна квартира. Вони зі Слов’янська. Ми туди звернулися, перевірили – всі здані квартирантам, всі там є. Тобто їх стан якось не погіршився. А вона говорить тут, що їй з трьома дітьми ніде жити. Вона отримує допомогу від держави загалом на місяць у понад 10 тисяч гривень. Вона всім була забезпечена. Я спочатку про це не знала.

– А що ж вона хотіла?

Шахраїв багато

– Вона просто отримувала кошти від цієї фірми «Легіон». Це була замовна акція. І не тільки вона. Були люди, які мешкають у Києві, представлялися, що вони нібито зі Слов’янська. Ка коли ми перевірили наш реєстр, то тільки одна людина була зареєстрована як переселенці. Тобто шахраїв багато.

– А ви якось вирішуєте питання з цими шахраями?

– Дякуючи пресі. Наприклад. І Перший національний перевірку зробив.

Що цікаво? Що можна зателефонувати. У «Фейсбук» є люди, які вербують. Журналісти зателефонували і говорять: ви 100 доларів пропонуєте за добу, а біля Міністерства соцполітики це ваша акція? Так, це наша акція, ви зможете отримати ці кошти, якщо будете там знаходитися з дев’ятої до вісімнадцятої.

– Кримінальну відповідальність ці люди понесуть чи ні?

– Ми звернулися, заступники міністра, до яких прийшла людина, яка організувала це і відкрито казала: треба, щоб міністр вирішила питання нашої фірми, тоді люди підуть. Я сказала, що я з шахраями не розмовляю і ні про що не домовляюся. Тому ми написали про це в МВС. І зараз триває слідство.

– А ті люди, які залишилися в зоні АТО, то у деяких містах не можна отримувати ні соціальну допомогу, ні пенсію, нічого. Як бути з ними? Чи треба їм платити квартплату, якщо у них немає грошей? Чи зможуть вони отримати пенсії? І чи отримають вони їх?

І ще. Якщо бюджетники не можуть ходити на роботу там, тому що їхню організацію чи установу (я розумію, що приватні підприємства до Вас не мають стосунку), то чи отримають гроші потім? Адже вони вимушено не працювати, бо сидять або у своїх квартирах, або ж у льохах перелякані.

– Людина вирішує для себе самостійно – вона залишається у льосі, або їде в іншу місцевість для того, щоб їй просто жити по-іншому. Якщо вона там залишається, а ми не зможемо профінансувати, ми профінансуємо всі ці виплати. Як на прикладі Слов’янська та Краматорська. Ми вже все забезпечили. Там теж 1,5 місяці не фінансували. Вже все виплатили, люди отримали.

– Тобто, можна сказати, у Слов’янську і в Краматорську всі виплати вже здійснені?

Влада встановить владу, забезпечимо повністю фінансування виплат, які люди не отримували. Це 500 мільйонів гривень

– Так, вже всі виплати здійснені. Люди вже всі повертаються до звичайного життя. А ті люди, які залишилися… Наприклад, ми не можемо ні в Макіївці, ні в Кіровську, ні в Первомайську, ні в Свердловську забезпечити доставку пенсій. Це небезпечно для людей, які це забезпечують. Грабують кошти, вбивають людей. Коли влада встановить там свою владу, то ми забезпечимо повністю фінансування всіх цих виплат, які люди не отримували. На сьогоднішній день це 500 мільйонів гривень. По всій державі ми вже закінчуємо виплату пенсій за липень фактично, тому що 80% ми вже профінансували там, де ми можемо це забезпечити. Тому що просто це небезпечно для людей, які працюють по виплаті.

– Мами, які залишилися у Криму, які залишилися громадянами України, але не мають можливості виїхати, живуть там, зараз отримують якусь допомогу від так званого «уряду» Криму. Але кажуть, що з нового року цієї допомоги не буде. Чи можна їм розраховувати на те, що вони цю допомогу могли би отримувати на материковій Україні? Можливо, можна зареєструватися в Херсонській області чи ще десь?

– Є постанова уряду, яка забезпечує порядок, розроблена Мінсоцполітики, яким чином це зробити. Людина, яка залишається громадянином України, але мешкає на окупованій території, може виїхати в Херсонську область, де є сім районів, за якими закріплені міста і райони Криму (це можна побачити на сайті Мінсоцполітики), підтвердити, що вона – громадянка України, написати заяву, що у неї є дитина, що вона раніше отримувала, або їй зараз треба встановити у зв’язку з народженням дитини таку виплату. Вона буде її отримувати на рахунок або у поштовому відділенні. Але для того їй потрібно буде виїхати на материкову частину і отримати. Тому що туди кошти не ходять. Ми не можемо поштовими переказами зробити. Це неможливо.

Але, якщо людина вже отримує якусь допомогу від так званої «російської влади», вона не може вже отримувати цю допомогу від української держави. Тому що ми робимо запити і по пенсіонерах, і по таких мамах, і по інших виплатах. Якщо це пенсіонери, то у пенсійний фонд Росії у Москву. Це налагоджено. Ми питаємо: вони отримують від вас якусь допомогу? Якщо отримують, тоді такі виплати неможливі.

Так само, якщо громадянка отримує допомогу при народженні дитини від Росії, то Мінсоцполітики та праці Російської Федерації нам повідомляє про те, що така-то застрахована особа отримує там таку виплату.

Але Ви правильно казали про те, що такі виплати при народженні дитини в російському законодавстві не передбачені. Там є материнський сертифікат. І з 1 січня 2015 року вони будуть отримувати всі соціальні виплати за законодавством Російської Федерації.

Україна на сім років попереду Росії. Ми ратифікували 61 конвенцію МОП, а вони тільки 50. Наші громадяни більш соціально забезпечені

Треба казати, що Україна на сім років попереду Росії. Ми ратифікували 61 конвенцію МОП, а вони тільки 50. Так що наші громадяни більш соціально забезпечені, ніж росіяни.

– І про майданівців. Наприклад, Артем Запотоцький, поранений 20 лютого, опинився в інвалідному візку. Пенсія – 1 200 гривень. Жодного статусу. Майданівець Володимир, який залишився сліпив…

– Отримав інвалідність. І отримує пенсію по інвалідності.

– Вони мають 1 200 гривень пенсії. Тобто їм не передбачено ніяких доплат?

– На сьогоднішній день у нас є постанова Кабміну, яка діє по Небесній Сотні. Тобто родина кожного загиблого, яких вже понад сто, отримує одноразову грошову допомогу 100 мінімальних прожиткових мінімумів. На сьогоднішній день 121 800 гривень. Потім ці члени родини, які втратили годувальника, що були на утриманні загиблого, отримують доплату до пенсій по інвалідності.

Зараз на погодженні в центральних органах виконавчої влади, в міністерствах знаходиться проект постанови, який вже передбачає порядок одноразової грошової допомоги таким, які були важкопоранені (на Майдані – ред.). Цей список складає МОЗ. Тобто, якщо ця людина потрапить в цей список, то, згідно з постановою Кабміну, коли вона буде ухвалена, отримає одноразову грошову допомогу у понад 50 прожиткових мінімумів для працездатних громадян. 60 тисяч.

– Чи буде розглядатися питання надання їм якогось статусу?

– Може, і буде розглядатися.

Але розумієте, зараз у нас йде війна. У нас багато гине людей в зоні АТО. Їм непросто. І цивільні громадяни, і військові, і Нацгвардія. Тому давайте спочатку переживемо цю війну, а потім визначимося зі статусом, з допомогою. Будуть кошти…

На сьогоднішній день ми якось тягнемо те, що фінансуємо пенсії і соціальну допомогу нашим громадянам. Але багато коштів, вже понад 8 мільярдів, заплатила наша держава за те, щоб сформувати армію, якої зовсім не було, щоб просто воювати з цим ворогом, який зараз є, за свою незалежність.

– Будемо сподіватися, що війна закінчиться швидко, і не потрібно буде додаткових коштів на зруйновану інфраструктуру, яка ще поки що не зруйнована, а людям буде надана допомога.

– Дуже важливо, щоб ті діточки, які зараз народжуються, ніколи не отримали статусу «дітей війни».

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG