Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче направити до Нідерландів своїх експертів для допомоги в розслідуванні


Вагони з останками загиблих прибули до Харкова, 22 липня 2014 року
Вагони з останками загиблих прибули до Харкова, 22 липня 2014 року

Українська сторона надала пропозицію, що шість експертів з України відбудуть до Нідерландів для спільної роботи з командою цієї країни щодо ідентифікації тіл загиблих у катастрофі «Боїнга 777» і розслідування причин катастрофи. Про це сьогодні в Харкові повідомив голова урядової комісії, перший віце-прем’єр Володимир Гройсман, передає кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, на території заводу імені Малишева у Харкові розпочала роботу міжнародна комісія, що складається з вітчизняних і закордонних експертів (їх майже 90), представників дипвідомств – 30 осіб.

За попередніми даними, в поїзді, що прибув до Харкова є 282 тіла загиблих, 87 останків тіл, які, за попередніми даними, належать 16 особам. За словами Гройсмана, в одному з вагонів є «чорні скриньки» зі збитого «Боїнга 777».

Він наголосив, що спеціалісти з Нідерландів, Малайзії й ICAO проводять консультації, яким чином передати ці самописці для досліджень.

«Ми очікуємо пропозиції від усіх сторін, щоб зробити офіційну процедуру щодо подальшого оформлення передачі цих «скриньок», – сказав голова урядової комісії.

Він також повідомив, що до Харкова прибув спецборт із Нідерландів із трунами, але тіла зможуть передати після проведення певних процедур.

«Коли розпочнуться відповідні роботи комісії, тоді ми зможемо конкретно сказати, скільки часу займе оформлення тіл. Найважливіше, щоб ми в найкоротший час змогли транспортувати тіла для ідентифікації до Нідерландів», – сказав Гройсман. Дати передачі тіл він не назвав.

Урядовець наголосив, що для української сторони принципово, щоб усі роботи були проведені за міжнародними стандартами, а тому буде потрібно оформити певний пакет документів.

Нідерландські експерти мають надати коментарі пізніше сьогодні.

Раніше сьогодні прем’єр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що тіла загиблих в авіакатастрофі в Україні доправлять до Нідерландів 23 липня вранці. За його словами, «процес ідентифікації буде швидким, але в деяких випадках він триватиме тижні або навіть місяці».

Захід і влада України звинувачують проросійських бойовиків у тому, що вони збили літак за ймовірної підтримки Москви.

Внаслідок катастрофи літака 17 липня загинули 298 людей, які були на борту.

XS
SM
MD
LG