Доступність посилання

ТОП новини

Україна мобілізується: покликали «афганців» та інших із досвідом


Депутати - про нову мобілізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Депутати - про нову мобілізацію

Київ – Україна продовжує мобілізацію до армії та інших військових формувань – для звільнення від бойовиків міст Донбасу. Відповідний указ президента підтримала у вівторок Верховна Рада. Особливість нової хвилі мобілізації – в тому, що покличуть до військових лав лише людей із воєнним досвідом, які мають спеціальності, затребувані в антитерористичній операції. Проти мобілізації виступали лише регіонали та комуністи. В уряді обіцяють, що новобранці матимуть все необхідне, і перший місяць лише навчатимуться.

22 липня Верховна Рада змінила власний регламент щодо утворення та існування фракцій. Відповідно до нього, фракція не може існувати, якщо в ній стало менше депутатів, аніж було в найменшій фракції парламенту одразу після його виборів. Спікер Олександр Турчинов запевнив, що одразу ж віддасть закон президентові Петру Порошенку на підпис. Коли новий закон набере чинності, він означатиме припинення існування фракції КПУ.

Того ж дня Верховна Рада ухвалила заяву щодо збитого на сході України малайзійського пасажирського літака, в якій ця авіакатастрофа визнана терактом.

Однак найважливішим рішенням на цьому засіданні була підтримка указу президента про часткову мобілізацію. Новобранці поповнять лави Збройних сил, Нацгвардії, СБУ, прикордонної служби, та інших військових формувань.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, це дасть змогу додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини тилового забезпечення.

«Щоби підтримати наших хлопців на передовій, посилити наші Збройні сили та провести ротацію, ми повинні провести часткову мобілізацію. Маємо на це 45 днів», – зазначив секретар РНБО.

Парубій: підуть лише колишні військові та добровольці

Парубій зауважив, що мобілізація охопить тільки людей, які мають досвід військової служби та добровольців, причому вони йтимуть лише на ті спеціальності, які необхідні для конкретних підрозділів.

Павло Різаненко
Павло Різаненко

Представники парламентської більшості пояснюють, що проводити часткову мобілізацію вже втретє змушують дії Росії, яка продовжує підтримувати бойовиків на сході України та закидати туди свою техніку і найманців. Про це, зокрема, заявив Радіо Свобода ударівець Павло Різаненко.

Відтепер можна призивати і людей старшого віку, які мають досвід бойових дій в Афганістані та в інших гарячих точках
Павло Різаненко

«Часткова мобілізація передовсім потрібна для ротації, – зазначає він. – Бо є підрозділи, які перебувають в зоні АТО незмінно. Відтепер можна призивати і людей старшого віку, які мають досвід бойових дій в Афганістані та в інших гарячих точках. Цього разу не буде призову 18-річних необстріляних юнаків». Обсяги мобілізації – є великою мірою таємницею, остаточно їх визначить глава держави з керівництвом АТО, підсумовує депутат.

Зі свого боку, депутат групи «Суверенна європейська Україна» Володимир Литвин зауважив, що цього разу можуть мобілізувати понад 20 тисяч чоловіків.

Ігор Мірошниченко
Ігор Мірошниченко

Мобілізацію підтримали всі депутатські фракції та групи, крім регіоналів та комуністів, які залишили залу засідань. Частина депутатів – навпаки, пропонувала більшу мобілізацію. Серед них – і фракція партії «Свобода», зауважив її депутат Ігор Мірошниченко.

Ми бачимо, що це народна війна: фактично українську армію формує, озброює та забезпечує український народ
Ігор Мірошниченко

«Мобілізація – на часі. Ми взагалі пропонували робити її повною. Кошти на це Верховна Рада виділила. Як вони виділяються – це інше питання, ми бачимо, що вони не надходять. Але ми бачимо, що це народна війна: фактично українську армію формує, озброює та забезпечує український народ», – пояснює свободівець.

Третя мобілізація: працюємо над помилками

Олександр Скіпальський
Олександр Скіпальський

Мобілізація в умовах фактичної війни з проросійськими бойовиками та російськими найманцями є необхідною для України, але в її проведенні варто уникати типових помилок, які вже мали місце під час попередніх призовів, пояснив Радіо Свобода віце-президент Центру стратегічних досліджень та аналізу Олександр Скіпальський.

Хлопці, які нині проходять «обкатку» в бойових діях на Донбасі – це майбутні воєначальники
Олександр Скіпальський

«Може бути навіть не часткова, а повна мобілізація. Збільшення кількості призовників дасть змогу підготувати їх у навчальних центрах, а не призивати рівно стільки, скільки треба для ротації, й без підготовки кидати в бій. Нам треба зміцнити Збройні сили. Хлопці, які нині проходять «обкатку» в бойових діях на Донбасі – це майбутні воєначальники. Мобілізацію слід проводити відповідно до стану здоров’я, військового фаху, і вогнем випалити корупцію. Якщо ця людина потрібна в армії – не важливо, чий вона сват чи брат», – резюмує військовий експерт.

Коли мобілізація проводилася на початку бойових дій на Донбасі, чимало родичів вояків у соцмережах скаржилися, що мобілізованих тримають у казармах без належних умов, і вони нічим не займаються та чекають невідь чого, багатьом бракує навіть одягу та взуття. Нині Міноборони та МВС запевняють, що новобранці матимуть все необхідне. Журналісти ж, які працюють в зоні АТО, зауважують, що держава повною мірою надає воякам лише зброю та набої, всього іншого – часто бракує.

Тим часом українська армія за останні місяці піднялася на 21-ше місце в рейтингу армій світу, який регулярно визначає американське видання Business Insider. Зокрема, українські збройні сили за боєздатністю випередили армії Саудівської Аравії, Ірану, Південної Кореї, Швейцарії та ще низки європейських країн. Експерти вказують, що це відбулося не так завдяки доозброєнню військових, як за рахунок бойового духу та унікального досвіду, який українці здобули, звільняючи від проросійських бойовиків міста Донбасу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG