Доступність посилання

ТОП новини

Російські банки в Україні – таємна зброя Кремля? (Огляд преси)


Росія з політичних мотивів може перевести всі рахунки з українських відділень своїх банків в Москву. І вкладники втратять гроші, попереджає експерт газети «Факти». Про свою таємну фінансовому зброю російський президент проговорився ще наприкінці минулого року, зазначивши, що Україна повинна російським банкам близько 28 мільярдів доларів. Мовляв, варто зажадати повернути ці кредити, і українська економіка звалиться. Про небезпечну тенденцію збільшення частки банків з російським капіталом експерти попереджали давно: колишній уряд, по суті, підштовхувало західних банкірів до продажу бізнесу та висновку інвестицій з країни. Звільнене місце займали «сімейні» банки і «дочки» найбільших російських фінустанов. На сьогоднішній день в Україні діють дев'ять російських банків. На думку експертів газети, Москва вже випробувала свою фінансову зброю: саме російські банки зіграли важливу роль у стрімкому знеціненні гривні навесні цього року. Про те, як парламент має боротися з потенційною загрозою безпеці країни, розповідає газета «Факти».

Нинішній тиждень може стати для комуністів фатальним, а для України суттєвим кроком до ліквідації п’ятої колони. Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє розформовувати фракції, якщо в ній немає необхідної кількості депутатів. Як зауважує експерт газети «День», сьогодні, хоч і з запізненням, але заборона КПУ є правильним кроком. Давно назріло і перезріло. Нинішній процес має стати фінальним акордом в існуванні партії, яка протягом всього свого існування вела антиукраїнську діяльність, і зараз є колаборантом бойовиків та окупантів у Криму та на сході України. Але у зв’язку з процесом із забороною КПУ виникає інша проблема. Точніше, вона була завжди, просто зараз стала більш очевидною – як заповнити «лівий» вакуум? Чи з’явиться в країні справжня не бутафорська українська партія з лівими ідеями? Адже досі представники так званих лівих партій продавались олігархам і користувались своїми кількома десятками голосів в парламенті для отримання фінансових дивідендів. Іншими словами, репрезентація інтересів партії замінилася пошуком електоральної ніші, звідси й абсурдні поєднання збагачення Петра Симоненка з його підтримкою «трудящих», відсутність чіткої політичної програми в «лівих». Про те, якою би мала бути нова, проукраїнська політична«ліва» сила сьогодні, «День» розмірковує в статті «Чи з’являться справжні «ліві»?».

Упродовж останніх кількох днів представники сепаратистів просто «зафонтанували» озвучкою версій щодо причин трагедії малайзійського «Боїнгу». Серед них – та, за підтримки США підступні українці змусили лайнер відхилитися від курсу і навмисне заманили його в зону бойових дій. А ще – що українські військові готували замах на Путіна і переплутали «Боїнг-777» із президентським літаком, що має схоже забарвлення. Ще одна версія – «Боїнг» спочатку призначався для провокації і був завчасно навантажений трупами... Легко помітити, що «альтернативні версії» суперечать не тільки здоровому глузду, але й один одному, констатує газета «Сегодня». Російський геній гарячково генерує все нові пояснення в надії, що якесь із них виявиться більш правдоподібним, ніж інші. Але фантазери досягли зворотного ефекту. Непослідовна аргументація служить непрямим підтвердженням провини. Про це наголошується в статті «Боїнг» за Фрейдом».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG