Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми української благодійності


Експерти закликають змінити законодавство про благодійність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Експерти закликають змінити законодавство про благодійність

Київ – Верховна Рада вирішила не змінювати українські закони про благодійність, і надалі, як і раніше, майже пʼята частина благодійних виплат буде відраховуватися в бюджет країни, а не на руки нужденним. Автори пропонованих змін вважають таке рішення парламенту нелогічним – з огляду на обсяги допомоги, які нині перераховуються на потреби військових. Експерти припускають, що депутати не хочуть втратити одне з небагатьох надійних джерел бюджетних надходжень.

Ініціатива «Родина Майдан» зібрала на потреби родин Небесної Сотні 54 мільйони гривень, проте з них 8 мільйонів віддали у бюджет країни. Експерти з питань оподаткування пояснюють: якби народні депутати підтримали запропоновані їм зміни у законодавство про благодійність, така цільова допомога сім’ям героїв взагалі не оподатковувалася б. Але три законопроекти з такими змінами депутати навіть не включили до порядку денного – ініціативу не підтримала фракція УДАР.

Наразі біженці, учасники АТО, родини героїв Небесної сотні змушені сплачувати 17% податку, якщо їм допомогли більше, ніж на 1710 гривень на рік – це стосується всіх категорій осіб, які отримують благодійну допомогу. Натомість у законопроектах, які не підтримали у парламенті, пропонували, по-перше, звільнити від оподаткування підтримку родин Небесної Сотні, а, по-друге, збільшити обсяг неоподатковуваної благодійної допомоги для інших осіб – до 36 тисяч гривень на рік.

Один із авторів пропонованих змін, нардеп від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко вважає ініціативу більш, ніж актуальною. «Це би можна було дуже довго розглядати і відкладати, але ж зараз мова іде про сім’ї загиблих учасників АТО. Зрештою, про сім’ї загиблих героїв Небесної сотні. От всі вони потрапляють під оподаткування», – аргументував Кириленко.

Благодійність наповнює дефіцитний бюджет?

Народний депутат від УДАРу Павло Розенко погоджується: змінювати закони про благодійність потрібно. Але, на його думку, саме ці три запропоновані законопроекти є невдалими і потребують доопрацювання.

«Нажаль, ці законопроекти можуть стимулювати нечесних людей через систему благодійних організацій створювати механізми для несплати податків, для переведення коштів у тіньову сферу», – пояснив він.

Експерт із питань оподаткування Анастасія Краснопільська пояснює: народні депутати, вочевидь, не хочуть втратити джерело надходжень до державного бюджету, який і так є дефіцитним. Саме тому законопроекти навіть не включили до порядку денного, припускає фахівець.

«Щонайменше дивним виглядає прагнення уряду наповнити бюджет за рахунок тих грошей, які збирали з усієї України для допомоги родинам Небесної Сотні, для допомоги військовим АТО», – вважає вона.

На думку експерта, держава таки мала б підтримати ініціативність українців, а не відбирати у бюджет благодійні кошти, призначені для потерпілих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG