Доступність посилання

ТОП новини

Чи судитимуть високопосадовців Росії за підтримку бойовиків на Донбасі?


Сергій Шойгу, міністр оборони Росії
Сергій Шойгу, міністр оборони Росії

Україні варто робити всі можливі кроки для збирання доказової бази, яка доводить підтримку російською владою та олігархами цієї держави злочинної діяльності сепаратистів на Донбасі. Так частина експертів коментує відкриття українськими правоохоронцями кримінального провадження проти міністра оборони Росії Шойгу і тамтешнього прокремлівського підприємця Малофеєва. Натомість інші фахівці не вбачають особливого сенсу в таких провадженнях. На їхній погляд, користю від цього може бути хіба що «тролінг» Росії, яка першою почала подібні дії проти українських можновладців.

Міністерство внутрішніх справ України відкрило кримінальне провадження проти міністра оборони Росії Сергія Шойгу і прокремлівського олігарха Костянтина Малофеєва. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook. За його словами, Шойгу і Малофеєва звинувачують у причетності до створення угруповань «ДНР» і «ЛНР», які Україна визнала терористичними організаціями.

«Треба називати речі своїми іменами: організатори воєнної допомоги бандитам, спонсори терористів в Україні – злочинці. Цей факт має намір довести слідство. Ніякої делікатності – тільки воля українського народу, невідворотна відплата і закон!» – наголосив міністр внутрішніх справ.

​Арсен Аваков також зазначив, що наразі МВС вживає заходів, передбачених українським законодавством, заради «залучення громадян Шойгу і Малофеєва до участі у слідчих діях».

​«Як можна збирати докази на території іншої країни?»

Як наголосив перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією, колишній заступник міністра внутрішніх справ України Геннадій Москаль, відкриття кримінальних проваджень проти Шойгу і Малофеєва відбулося після подібних кроків із боку Росії.

Місяць тому Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно глави МВС України та керівника Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, звинувативши їх в організації вбивств, застосуванні заборонених методів ведення війни, перешкоджанні професійній діяльності журналістів та викраденні людей в ході збройного протистояння на Сході України. Аваков такі дії Росії «високою оцінкою» виконаної ним роботи, пообіцявши і надалі «бути максимально незручним путінському режиму».

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода Геннадій Москаль, Шойгу, Малофєв, або, навпаки, Аваков чи Коломойський опиняться на лаві підсудних у сусідній державі, тільки якщо раптом добровільно вирішать поїхати туди, де проти них є кримінальне переслідування.

Відкрити кримінальне провадження можна і проти президента Росії, але ж це не має жодних правових наслідків. Як можна збирати докази на території іншої країни?
Геннадій Москаль

«Так, Росія перша почала, а Україна вже – у відповідь. І явно ані Малофєєва, ані Шойгу це не посадить на лаву підсудних. А відкрити кримінальне провадження можна і проти президента Росії, але ж це не має жодних правових наслідків. Як можна збирати докази на території іншої країни? Крім інформаційного приводу, це ніяких наслідків не має», – вважає Геннадій Москаль.

«Це може бути, зрештою, і міжнародний трибунал у тій же Гаазі»

Іншої думки стосовно кримінального переслідування в Україні російських можновладців, які підтримують сепаратистів на Донбасі, дотримується політолог Віталій Бала. Адже Україні варто ретельно фіксувати всі юридичні питання, пов’язані з агресією Росії. І всі можливі кримінальні провадження при цьому слід відкривати. Російські діячі, винні у вчиненні вбивств на території України, рані чи пізно мають відповіcти за ці злочини, і доказову базу треба збирати вже зараз, підкреслив Радіо Свобода Віталій Бала.

Настане той момент, коли люди, котрі мають стосунок до загибелі громадян України, відповідатимуть перед судом
Віталій Бала

«Я вірю і сподіваюся, що настане той момент, коли люди, котрі мають стосунок до загибелі громадян України, відповідатимуть перед судом. І зараз усі ці факти, які набиратимуться по всіх цих провадженнях, можуть стати у нагоді в тих справах, які будуть порушені пізніше. Я не виключаю, що це може бути, зрештою, і міжнародний трибунал у тій же Гаазі», – сказав політичний експерт.

Саме підлеглі Сергія Шойгу сконцентровані на кордоні Росії з Україною і саме їх українські експерти звинувачують у веденні прихованої війни проти України.

А олігарха Костянтина Малофеєва звинувачують у фінансуванні проросійських бойовиків. Зокрема, московський політтехнолог, так званий «прем'єр» так званої «ДНР» Олександр Бородай раніше працював піарником Малофєєва. Водночас є дані, що Ігор Гіркін (Стрєлков) раніше працював у Малофєєва керівником служби безпеки.

У квітні цього року Олександр Бородай був помічений в оточенні керівника кримських сепаратистів Сергія Аксьонова. Його голос впізнали на запису перехоплення переговорів стільниковим телефоном поблизу захопленого тоді сепаратистами Слов'янська, оприлюдненому СБУ України. У розмові такий собі «Олександр із Москви» і його співрозмовник з позивним «Стрілок» обговорюють знищення групи українських силовиків.

Також СБУ оприлюднила у квітні цього року розмову «Стрілка» зі Слов’янська із таким собі Костянтином Валерійовичем. Ім’я та по батькові Малофєєва – саме Костянтин Валерійович. Під час цієї телефонної розмови «Стрілок» спілкується зі співбесідником як підлеглий зі своїм начальником.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG