Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль не бачить можливостей для припинення вогню у Смузі Гази


Дим над будівлями після ізраїльського авіаудару під час військової операції в східній частині Смуги Гази, 22 липня 2014 року
Дим над будівлями після ізраїльського авіаудару під час військової операції в східній частині Смуги Гази, 22 липня 2014 року

Ізраїль продовжив обстріл об’єктів у Смузі Гази, попри міжнародні зусилля припинити загострення конфлікту, що вже забрав понад 600 життів. Державний секретар США Джон Керрі тим часом намагається залучити до посередництва в конфлікті єгипетських офіційних осіб і закликав «Хамас» прийняти їхнє посередництво, на яке минулого тижня вже погодився Ізраїль.

У вівторок державний секретар США Джон Керрі, якого відправив президент США Барак Обама на Близький Схід для врегулювання чергового загострення конфлікту, провів переговорив з міністром закордонних справ Єгипту Самехом Шукрі. За словами єгипетського міністра, пропозиція, яку вже схвалив Ізраїль, може зберегти багато життів у цьому регіоні.

«Ми досягли спільного бачення, яке має підштовхнути палестинців та ізраїльтян дати відповідь на заклики до припинення вогню, щоб зупинити кровопролиття, захистити невинні життя жінок, дітей і літніх людей. Я запропонував їм бути розважливими і відповісти на єгипетські ініціативи, які отримали широку регіональну і міжнародну підтримку. Ці ініціативи вважають всеохопними та такими, які містять у собі фактори, які достатньо задовольняють потреби усіх сторін», – заявив міністр закордонних справ Єгипту.

На прес-конференції в столиці Єгипту Джон Керрі заявив, що втілення єгипетської пропозиції залежить від палестинського антиізраїльського радикального руху «Хамас». «Хамас» стоїть перед принциповим вибором, і цей вибір матиме глибокий вплив на людей в Газі», – додав чільний американський дипломат.

Жодного «світла в кінці тунелю»

Тим часом обстріл об’єктів на території Смуги Гази триватиме. Про це заявила міністр юстиції Ізраїлю Ципі Лівні в ефірі радіо Ізраїльської армії. Вона сказала, що не бачить ніякого наближення припинення вогню і ніякого «світла в кінці тунелю». Ізраїль почав обстріл Смуги Гази 8 липня у відповідь на численні ракетні обстріли своєї території угрупуванням «Хамас», що домінує на цій прибережній території. «Хамас» розпочав ракетні удари по Ізраїлю, коли той розігнав прихильників цієї організації в окупованому Ізраїлем Західному Березі.

Одна з ракет «Хамасу» впала поблизу міжнародного аеропорту в Тель-Авіві. У зв’язку з погіршенням безпекової ситуації головні європейські, американські та канадські авіакомпанії припинили повітряне сполучення з Ізраїлем.

Тим часом повідомляють, що від ізраїльського обстрілу Смуги Гази постраждала міжнародна школа, що діяла під егідою ООН. Там, згідно з повідомленнями, переховувалися цивільні палестинці.

Держсекретар США Керрі заявив, що його країна готова надати палестинцям гуманітарну допомогу в розмірі 47 мільйонів доларів.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG