Доступність посилання

ТОП новини

«Це війна усього світу проти Путіна» – Парасюк


Учасниця траурної церемонії в Харкові, куди були доставлені тіла пасажирів «Боїнга», тримає плакат із закликом судити Путіна в Гаазі
Учасниця траурної церемонії в Харкові, куди були доставлені тіла пасажирів «Боїнга», тримає плакат із закликом судити Путіна в Гаазі

У відповідь на вимоги Верховної Ради ввести воєнний стан на сході України глава держави Петро Порошенко пояснив, чому він проти такого рішення. За словами президента, під час воєнного стану в Україну буде заборонено постачання іноземної зброї, необхідного для боєздатності національної армії, а також стане неможливою підтримка України Міжнародним валютним фоном, без кредитів якого економіка не вийде з кризи. Чи потрібно вводити в Україні воєнний стан? Це питання Російська редакція Радіо Свобода поставила командиру 4-ї роти батальйону «Дніпро», сотнику Майдану Володимиру Парасюку.

– Треба вводити воєнний стан, тому що у нас в країні війна, у нас гинуть люди. Треба. Ми розуміємо, що економіка – це теж дуже важливо, але життя наших солдатів важливіше. Якщо буде воэнный стан, у солдатів будуть розв’язані руки для ведення бойових дій. Зараз антитерористична операція має багато ярликів і бюрократії, а якщо буде воєнний стан, то це вже буде зовсім інший формат нашої боротьби з ворогом. У цьому випадку, зокрема, наша авіація зможе діяти активніше, завдаючи ударів по позиціях противника. Я впевнений, що якщо буде воєнний стан, то всі країни світу будуть нам допомагати, а не забороняти поставки нам своєї зброї.
23 липня президент Петро Порошенко підписав ухвалений у вівторок Верховною Радою закон про затвердження його указу про часткову мобілізацію. За оцінками військових експертів, третя хвиля мобілізації повинна збільшити чисельність сил АТО на 60 тисяч. Тобто більш ніж удвічі. Володимир Парасюк закликає українську владу відправляти в зону бойових дій не новобранців, а депутатів.

Володимир Парасюк на Майдані, 21 лютого 2014 року
Володимир Парасюк на Майдані, 21 лютого 2014 року

– Влада і продажні генерали повинні розуміти, що український патріот, український солдат – це не просто ресурс, це людина, у якого є душа. Ми бачимо зараз черговий етап мобілізації, але як і раніше не бачимо злагодженого управління операцією, командування як такого немає. Ділянку кордону з Росією утримують звичайні хлопці, які взяли на себе ініціативу і самі ухвалили рішення. Необхідно дати солдатові все, що йому потрібно: бронежилет, берци, каску. А набирати зараз у ході мобілізації новобранців, які б відразу стали смертниками, непотрібно. Те, що матері пікетують військкомати і вимагають, щоб забирали в армію всіх, у тому числі синів мажорів, – це факт.

Хочу сказати, що ця війна закінчиться нашою перемогою, і коли ми повернемося у свої міста, то всі ці корупціонери і чиновники дадуть відповідь. Я за те, щоб забирали сюди, у зону бойових дій депутатів усіх рівнів – від Верховної Ради до місцевих рад. Кожен депутат – слуга народу, і в даний момент у них є можливість показати, хто вони є насправді. Ідіть і захищайте країну!

– Прокремлівські ЗМІ стверджують, що на Донбасі українці воюють з українцями. Як багато у зоні бойових дій російських військових і найманців?

– Дуже багато бойовиків з території Росії. Ми їх часто беремо у полон. Це російські громадяни та військовослужбовці російської армії. На допитах вони називають своїх командирів – діючих офіцерів російської армії. Росія продовжує перекидати сюди найманців і зброю. Напередодні ми своїми очима бачили, як два комплекси «Град» перетнули наш кордон із російської території, обстріляли наші позиції і повернулися назад. Звичайно ж, є тут і наші люди, якщо їх можна так назвати, які воюють проти власного народу, але воюють вони за гроші.

– Є повідомлення про те, що до українського кордону перекидаються нові російські військові підрозділи, у тому числі із Забайкалля і Далекого Сходу. Що кажуть у зоні АТО про ймовірність повномасштабного вторгнення на Україну російських військ?

– Нам необхідна підтримка Європи, США. Це війна вже не тільки України, але і всього світу проти Путіна. Збитий малайзійський «Боїнг-777», в результаті загинуло майже 300 людей. У цьому винен російський президент. Весь світ має розуміти, що український народ воює з окупантом, який хоче створити нову імперію.

Ми, українці, ні на якого не нападали, ми – захищаємо тут власну землю. Так, Путін може ввести свої війська і почати повномасштабну війну проти України. Його сила у нафті і газі, і думаю, що він боїться війни, оскільки у цьому випадку не зможе їх продавати країнам Європи та позбудеться великих грошей.

І Україна, і Європа повинні усвідомити одну річ: коли є можливість натиснути на Росію, то це треба робити відразу, не зволікати. Всім вже відомо, що малайзійський пасажирський літак збитий російської ракетною установкою, керованої російськими військовими. І зараз необхідно Заходу тиснути на Путіна економічними санкціями. Російський лідер за час свого правління зробив дуже багато помилок. Ймовірно, що Путін планував з легкістю відколоти частину України, але не очікував такого опору, згуртованості і єдності українців.

КПП сепаратистів біля Донецька
КПП сепаратистів біля Донецька

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG