Доступність посилання

ТОП новини

Збитий «Боїнг». Непряма вина Москви?


Російська система повітряної оборони Бук-2М на параді на Червоній площі в Москві
Російська система повітряної оборони Бук-2М на параді на Червоній площі в Москві

Юрій Жигалкін

У Сполучених Штатів немає доказів, які вказують на пряму причетність Росії до знищення малайзійського авіалайнера. Про це повідомили у вівторок під час брифінгу високопоставлені представники американської розвідки, імена яких не називаються. У той же час американські представники поклали на Москву відповідальність за «створення умов», які призвели до інциденту, в результаті якого загинули майже триста людей, що знаходилися в авіалайнері.

У своїй першій напівофіційній заяві про причини катастрофи у небі над Донбасом американські спецслужби лише підтвердили вже відому у викладі провідних політиків версію події.

Пасажирський літак, судячи з усього, був збитий ракетою «Бук», випущеної з позицій сепаратистів, що підтверджують дані супутникової зйомки, перехоплення телефонних розмов та інформація, поширена у соціальних мережах самими сепаратистами. Достовірність частини цих інтернет-свідоцтв була підтверджена.

Спецслужби США не сумніваються, що «Боїнг-777» збили сепаратисти

Але американська розвідка поки не виявила, що називається, «пістолета, який димить»: «Ми не знаємо імені, не знаємо звання, і ми навіть стовідсотково не впевнені у тому, яке громадянство» у людини, яка запустила ракету. Розвідка США не може підтвердити і припущення про те, що зважаючи на складність обладнання, пускову ракетну установку могли обслуговувати російські фахівці. За американськими даними, члени сепаратистських угруповань навчаються експлуатувати протиповітряні комплекси у спеціальному центрі підготовки, що знаходиться в російському Ростові, неподалік від українського кордону.

Попри відсутність детальної інформації про те, хто збив пасажирський авіалайнер, представники американських розвідслужб стверджують, що у них практично немає сумнівів у відповідальності сепаратистів за цю акцію. Версії про українське «авторство» цієї ракетної атаки виключаються, тому що в українських підрозділів, що знаходяться у зоні бойових дій, немає ракетних систем, здатних збити літак, що летить на десятикілометровій висоті. Більше того, дані супутникової та електронної розвідки, дозволяють встановити місце, де знаходилася пускова установка, і траєкторію польоту ракети, яка збила літак. Газета «Вашингтон пост» розповсюдила у зв’язку з цим наступні фотографії, надані дирекцією Національної розвідки США.

Робоча версія американських спецслужб полягає у тому, що малайзійський літак, швидше за все, був збитий сепаратистами помилково. До цього інциденту вони збили 12 українських літаків і, швидше за все, хотіли додати до числа своїх трофеїв ще один. За словами Бена Родса, заступника помічника президента з національної безпеки, Сполучені Штати продовжують розслідування, намагаючись визначити, чи має Москва пряме відношення до цього інциденту, тобто чи були присутні російські військовослужбовці під час запуску ракети і чи відповідальна вона за підготовку людей, які запустили ракету.

Спецслужби США знають більше – американський політолог

Як припускає Ерік Ширяєв, американський політолог, професор університету імені Джорджа Мейсона, не виключено, що американські розвідслужби розкрили далеко не всі наявні у них дані.

– Ми не повинні забувати, що розвідка діє не у вакуумі: у неї з’явилася інформація, і вона її оприлюднює. У неї є свої інтереси, секрети, їй необхідно піклуватися про недоторканність джерел інформації. Заявити прямо: у нас є інформація звідти, отже розсекретити джерела. Розсекречення інформації – це довгий бюрократичний процес.

– Тобто, Ви не виключаєте, що американська розвідка знає набагато більше, ніж заявляє? Адже в останні дні велося багато розмов про її фантастичні технічні можливості, про те, що від супутників приховати нічого неможливо, а від електронних засобів прослуховування неможливо приховати ніякі розмови.

– Безумовно. Якщо сьогодні дати докладні дані із зазначенням джерела цієї інформації, місця і свідків, це означає видачу відомостей, які можуть бути засекречені.

– А наскільки, на Вашу думку, важливо те, що президент США Барак Обама у своїх уже декількох виступах стверджує, що ракета була випущена з території, яка перебуває у руках сепаратистів?

– Це цікавий факт. Обама, якого ми знаємо вже шість років – це людина дуже обережна, яка не любить конфронтації, особливо у міжнародних справах. Такі заяви, швидше за все, вказують на те, що у нього є серйозні підстави для таких заяв.

– Як Ви вважаєте, чи достатньо, з точки зору західних столиць, таких доказів для розширення режиму санкцій проти Москви?

– Якщо є політична воля, то аргументи для таких дій знайдуться. Політична воля, на мій погляд, якась є. Судячи з цих даних, можна припустити, що аргументи, які будуть знайдені, не влаштовуватимуть російську сторону. І якщо тільки вона, зрештою не вирішить скористатися цим інцидентом, щоб якимось чином відновити відносини із Заходом, відкрито покарати винних у загибелі літака, показати, що є зацікавленість у вирішенні цього інциденту, то тоді ситуація може змінитися.

Цікаво, що у своєму інтерв’ю CNN заступник радника президента США з національної безпеки Бен Родс зробив акцент на тому, що Росія продовжувала постачання сепаратистам важкого озброєння навіть в останні дні, вже після знищення пасажирського літака.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG