Доступність посилання

ТОП новини

Донбасу загрожує техногенна катастрофа – експерти


Передмістя Слов'янська – Семенівка Донецької області після боїв сил АТО з бойовиками, липень 2014 року
Передмістя Слов'янська – Семенівка Донецької області після боїв сил АТО з бойовиками, липень 2014 року

Донецьк – Бойові дії на території Донеччини призводять не лише до людських жертв, гуманітарної та економічної кризи. Експерти б'ють на сполох – в окупованому проросійськими сепаратистами регіоні може статись і техногенна катастрофа. Йдеться про нестабільну ситуацію на вугільних та хімічних підприємствах області.

Шахти Донбасу перейшли на кризовий режим роботи. Видобуток вугілля припинили, на копальнях відкачують воду та здійснюють інші технологічні процеси, намагаючись підтримати їхню життєдіяльність. Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко. За його словами, такий режим вкрай негативно відбивається на шахтах, адже запас їхньої міцності у такому випадку розрахований не на роки, а на тижні, й потім почнуться незворотні процеси.

Вибухово-підривні роботи не ведуться, бо вибухівку вивезли представники «ДНР», а нову привезти, звісно ж, ніхто не може
гірник з шахти імені Скочинського

Інформацію про це підтвердив Радіо Свобода й один із працівників шахти імені Скочинського в Донецьку. «Таким чином ми працюємо уже близько двох тижнів, шахта, фактично, стоїть, – розповів працівник. – Вибухово-підривні роботи не ведуться, бо вибухівку вивезли представники «ДНР», а нову привезти, звісно ж, ніхто не може. Поза тим, начальство боїться відправляти зміни під землю, бо в нашому районі йдуть бойові дії. У відпустки шахтарів поки що не відправили».

Наразі йдеться не лише про проблему видобутку вугілля, а й про труднощі із відкачкою води, без чого шахти затоплюються. Місцевий еколог, голова громадської організації «Бахмут» Володимир Березін розповів Радіо Свобода, що вода може затопити копальню за кілька діб. Проте, за його словами, шахти – лише верхівка айсберга.

«Ця бомба закладається на весь басейн Азовського моря. Шахти у нас були в аварійному стані. Оці шахтні води, коли шахти кидали і не відкачували, вони піднімались нагору і топили усе. Шахтні води, щоб ви розуміли – агресивне середовище, роз'їдає все. В Єнакієвому на одній з шахт у 70-ті роки був проведений невеличкий атомний вибух, там зараз є капсула. Тож, якщо там перестати відкачувати воду, то цю капсулу заллє і весь басейн Азовського моря буде отруєний», – сказав Володимир Березін.

«Щохвилини, щосекунди знищується Донбас»

Також еколог наголошує, що величезну небезпеку становить можливе порушення комунікацій при просіданні шахт й землі над ними. Зокрема, йдеться і про аміакопровід, у цьому зв’язку зоною небезпеки він називає Горлівку, де розташований хімічний гігант «Стірол». На цих ризиках, які з'являються через порушення електромереж, наголошують і в компанії Ріната Ахметова ДТЕК. За останню добу там працюють над відновленням електропостачання Авдіївського коксохімічного заводу. Про це Радіо Свобода розповів керівник антикризового штабу ДТЕК Дмитро Сахарук. Він наголосив, що через бойові дії на Донбасі вже закрили 4 шахти компанії і про відновлення їх роботи зараз навіть мова не йде.

Будь-яке військове протистояння на Донбасі загрожує величезними екологічними катаклізмами й катастрофами. В тих районах, де тривають бойові дії, ситуація – критична
Дмитро Сахарук

«ДТЕК живить Авдіївський коксохімічний завод через 4 лінії, було пошкоджено три з них. Якщо остання буде пошкоджена, то станеться низка незворотних наслідків. Можливий викид забруднених вод у місцеву річку, це буде в тисячу разів перевищувати вміст аміаку, фенолів тощо. «Стірол» – небезпечне виробництво. Не дай Боже, там щось відбудеться – хмара аміаку може накрити весь Донецьк, тож будь-яке військове протистояння на Донбасі загрожує величезними екологічними катаклізмами й катастрофами. В тих районах, де тривають бойові дії, ситуація – критична. Щохвилини, щосекунди знищується Донбас», – попереджає Дмитро Сахарук.

Дмитро Сахарук також підкреслив, що порушення електрокомунікацій та залізничних шляхів відбивається на роботі численних підприємств. За попередньою інформацією, на Донеччині є низка шахт, які «законсервували» неналежним чином, тобто, без відкачки води. Місцеві експерти зауважують, що наслідки бойових дій на Донбасі та цілеспрямована діяльність «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, зі зруйнування інфраструктури регіону, вже незабаром дадуться взнаки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG