Доступність посилання

ТОП новини

Санкції щодо Росії є для Європи надто різким виходом із зони комфорту – експерт


Олексій Толкачов, політичний експерт
Олексій Толкачов, політичний експерт

Київ – Європейська комісія може сьогодні оприлюднити свій висновок щодо посилення санкцій проти Росії: саме у четвер спливає термін, визначений у висновках Ради міністрів закордонних справ країн ЄС, засідання якої відбулося раніше цього тижня. Напередодні деякі засоби масової інформації оприлюднили три сценарії, які щодо Росії розглядає Брюссель. Мова йде про варіанти економічних і не лише економічних обмежень різної інтенсивності. Втім в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Олексій Толкачов заявив, що Європа навряд чи вдасться до суворих санкцій щодо Росії через страх перед економічними втратами.

– Пане Толкачов, перш за все, чи вдасться Брюссель до розширення санкцій, на вашу думку? І якщо так, то чи буде це розширення другого рівня чи, може, навіть найсуворіші – секторальні санкції?

Економічні санкції, які б зобов’язали Євросоюз зекономити на чомусь або обмежити власне споживання нафти або газу – виборцям таке б могло не сподобатись

– Ні, я думаю, що Євросоюз не зможе прийняти будь-які суворіші санкції стосовно Росії, тому що це є достатньо різкий вихід для Євросоюзу із зони комфорту. Я неодноразово говорив, що Євросоюз є достатньо ситим суб’єктом і задоволеним, зрештою, життям. І будь-яке позбавлення комфорту, будь-яке обмеження буде бити по самому Євросоюзу певними незручностями, тому піти на якісь кроки, які б вивели ЄС із цієї зони комфорту, буде достатньо складно. Тим більше, що лідери Євросоюзу є демократично обраними лідерами, і, наприклад, економічні санкції, які б зобов’язали Євросоюз зекономити на чомусь або обмежити власне споживання нафти або газу – виборцям таке б могло не сподобатись. Тому третій, найсуворіший варіант санкцій, який передбачає повну відмову від російських нафти і газу, був би дуже дієвий, але він абсолютно неймовірний. Євросоюз на таке не піде.

Середній за суворістю варіант санкцій вже мав би бути прийнятий, на мій погляд, давно, але Євросоюз навіть не дійшов ще до першого рівня санкцій. Поки що лише продовжує заявляти свою стурбованість, занепокоєність, і в словесній формі засуджувати Росію.

Біда Євросоюзу також полягає в тому, що це – колективний суб’єкт, вироблення спільних рішень цим суб’єктом завжди є значно складнішим, ніж вироблення рішень одноосібним суб’єктом

Біда Євросоюзу також полягає в тому, що це – колективний суб’єкт, вироблення спільних рішень цим суб’єктом завжди є значно складнішим, ніж вироблення рішень одноосібним суб’єктом. В цьому сенсі ЄС буде зараз поступатися Росії, не буде здатний вчасно реагувати на виклики, який ставить перед ним Росія і продовжуватиме далі займатися словесною еквілібристикою.

– Якщо говорити про неможливість Євросоюзом застосувати суворі економічні санкції щодо Росії, то, можливо, йдеться про те, що Європа йтиме шляхом застосування санкцій до конкретних осіб?

Поки що в Кремлі перемагає партія військова. Тому навіть обмежені інвестиції, обмеження на в’їзд певним особам – це все, на сьогодні, не вплине на Росію

– Щодо санкції до фізичних осіб, то може бути просто розширення списку цих осіб. Але все-таки, якщо навіть приймаються санкції стосовно фізичних осіб, які вже не є політичного рівня, а, можливо, є російською олігархією, то це було б вагомим кроком. Заморожування активів, рахунків, коштів російської олігархії – це теж би був вагомий крок, але недостатньо дієвий, тому що в Росії вже тривалий час б’ються дві партії в Кремлі: одна партія – бізнесова, яка все-таки виступає за власні економічні інтереси, а друга партія – це військова, яка хоче анексувати території. І якраз другій партії – байдуже на будь-які збитки, на відтік капіталу, на санкції, на все те інше. І поки що в Кремлі перемагає друга партія – військова. Тому навіть обмежені інвестиції, обмеження на в’їзд певним особам – це все, на сьогодні, не вплине на Росію.

Що могло б достатньо різко вплинути – це повна заборона постачання зброї і супутніх товарів, але от якраз заборона супутніх товарів потрапляє тільки в другий варіант санкцій, але ж Євросоюз навіть не дійшов до першого варіанту. Реальних санкцій немає.

– З огляду на, так би мовити, «колективну свідомість» Європи, хто у Європейському Союзі може сказати останнє слово і зважитись на рішучі кроки щодо Росії?

– Думаю, що варто було б сподіватися на Британію, бо вона достатньо рішучу і тверд після авіакатастрофи. Втім, я більше можу сказати, хто буде блокувати. Це буде робити Болгарія, є питання по Румунії – невеликі країни, які залежні в економічному плані від Росії і від російського капіталу. Франція займає дивну позицію, вона зацікавлена в постачанні власних товарів збройного характеру до Росії, тож там згортати якусь співпрацю з Росією не готові.

Європа дуже прагматична і дбає про власний інтерес, інтерес матеріальний, інтерес короткостроковий, а піднятися над ними – зазирнути далі, побачити стратегічну необхідність поставити агресора на місце – цього немає

Німеччина дуже цікаву позицію займає – вона начебто і засуджує агресора, але в той же час закликає до переговорів, і тут же засуджує Францію, що та постачає «Містралі». Але зрозуміло, що ніхто не зможе заборонити Франції це робити не зможе. І це – політика подвійних стандартів, коли вони (країни Євросоюзу – ред.) наче засуджують, але водночас Європа дуже прагматична і дбає про власний інтерес, інтерес матеріальний, інтерес короткостроковий, а піднятися над ними – зазирнути далі, побачити стратегічну необхідність поставити агресора на місце – цього немає.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG