Доступність посилання

ТОП новини

ООН: Україна посіла 83-є місце зі 187 країн за індексом людського розвитку


Україна посіла 83-є місце зі 187 країн та територій за індексом людського розвитку, повідомила заступник постійного представника Представництва ООН в Україні Ініта Пауловіч. За її словами, значення індексу країни за рік – 0.734, цей показник належить до високої категорії людського розвитку.

Проте, зазначила експерт, він все ж нижчий за середній показник для країн Європи і Азії. Росія й Казахстан у цьому рейтингу посідають, відповідно, 57-е та 70-е місця.

Пауловіч зазначила, за останні 23 роки Україна покращила свої показники за рівнем людського розвитку. За період з 1990 до 2013 років його значення зросло з 0.703 до 0.734, або на 4.1%. Натомість, відмічає експерт, валовий національний дохід за аналогічний період зменшився на 24.2%, тобто майже на чверть.

«Якщо ви переглянете результати за всіма цими показниками, то дійдете висновку: є позитивні, а є й негативні тенденції. Це значить, що загалом Україна залишається на тому ж місці, що й була», – додала Пауловіч.

У 2012 році у загальному рейтингу Україна посіла 78-е місце зі 187.

Індекс людського розвитку був запроваджений у першій Доповіді про людський розвиток, що вийшла в 1990 році, як зведений вимірювач, що кидав виклик суто економічним оцінкам прогресу країн.

Індекс формується з чотирьох показників: тривалості майбутнього життя при народженні, валового національного доходу (ВНД) на душу населення, який визначається за паритетами купівельної спроможності (ПКС) національних валют до долара і двох освітніх – середньої та очікуваної тривалості навчання.

XS
SM
MD
LG