Доступність посилання

ТОП новини

Брехня дня. Лідер бойовиків вже заперечує, що бачив «Бук»


Олександр Ходаковський
Олександр Ходаковський

Один із лідерів донецьких бойовиків відмовляється від своїх свідчень про наявність у сепаратистів комплексу «Бук» у той час, коли на сході був збитий літак малайзійських авіаліній рейсу МН17. Тим часом, російські ЗМІ передають заяву Червоного Хреста, спотворюючи її зміст. За їхнім твердженням, Червоний Хрест нібито визнав, що Україна перебуває в стані «громадянської війни».

Один із лідерів проросійських сепаратистів на Донбасі, командир батальйону «Восток» Олександр Ходаковський відмовився від своїх слів в інтерв’ю, яке опублікувало міжнародне агентство Reuters.

В інтерв’ю від 23 липня Ходаковський сказав, що знав про принаймні один комплекс «Бук», який був у сепаратистів.

«Я знав, що «Бук» ішов із Луганська. У той момент мені сказали, що «Бук» зі сторони Луганська йде під прапором «ЛНР». Про цей «Бук» я знаю, я чув», – сказав Ходаковський.

На питання, чи дійшов «Бук» туди, куди було потрібно, він відповів, що, на його думку, комплекс повернули, щоб «прибрати докази його присутності».

Один із лідерів сепаратистів зізнався про існування «Бука»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Однак, вже наступного дня в інтерв’ю російському інтернет-порталу LifeNews, Ходаковський відмовився від своїх слів. Він пояснив, що дійсно розмовляв з журналістом Reuters, але йшлося тільки про можливі версії падіння літака малайзійських авіаліній на сході України.

(Відео LifeNews)

Він стверджує тепер, що журналіст перекрутив його слова, тому що дедалі більш зрозумілим стає те, що ані Росія, ані сепаратисти не причетні до трагедії, і це потрібно було змінити.

(Відео LifeNews)

«Це просто чергова висмоктана з пальця сенсація, яку намагалися подати так, як ніби ця інформація виходить з вуст командира одного з ополченських формувань. Самого виробку «Бук» я не бачив, на телефон не знімав, як я пожартував. Те, що «Бука» не було, є факти, є докази», – сказав Ходаковський LifeNews вже через декілька годин після публікації його інтерв’ю з Reuters.

У телефонній розмові з Радіо Свобода представник Reuters сказав, що агентство впевнене в своєму матеріалі.

«В Україні йде громадянська війна» – твердження ЗМІ Росії

Червоний Хрест зробив конфіденційну правову оцінку, що Україна офіційно перебуває у стані війни. В офіційній заяві організація цитує директора з питань оперативної діяльності Домініка Штіллгарта, який назвав ситуацію в Україні «неміжнародним збройним конфліктом».

Як пояснила Радіо Свобода представниця Червоного Хреста Анастасія Ісюк, організація є гуманітарною і не дає оцінки типам конфліктів.

Однак, багато російських медіа інтерпретували слова Червоного Хреста як визнання стану «громадської війни» в Україні.

Міжнародне агентство Reuters розмовляло із західним дипломатом з цього приводу, а також, що це означає для розвитку розслідування катастрофи літака малайзійських авіаліній. Він сказав, що «очевидно, що це міжнародний конфлікт, і тому це, швидше за все, воєнний злочин».

Однак російське державне агентство новин РИА «Новости», на яке посилається багато російських ЗМІ, цитуючи те саме інтерв’ю Reuters, заявляє, що, на думку дипломата, «конфлікт є внутрішнім».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG