Доступність посилання

ТОП новини

Україна може отримати парламент революціонерів – Копатько


Вибори в парламент (опитування), інфографіка групи «Рейтинг»
Вибори в парламент (опитування), інфографіка групи «Рейтинг»

У разі позачергових парламентських виборах, які очікуються у жовтні, до парламенту можуть не потрапити принаймні дві політичні сили, представлені у нинішньому його складі – КПУ та Партія регіонів. Про це свідчать дані соціологічних опитувань, так вважають і експерти. Також соціологи констатують зниження рейтингу ВО «Свобода». Що ж до того, скільки нових облич може з’явитися у Верховній Раді, тут думки фахівців розходяться. Вони вважають, що на електоральні симпатії українців впливатимуть два чинники: економічна ситуація у країні та успіх антитерористичної операції на сході.

«Всі опитування громадської думки, як і спілкування з людьми, показують, що суспільство хоче повного перезавантаження влади», – заявив президент України Петро Порошенко після рішення фракцій про вихід із коаліції.

У четвер фракції УДАР та «Свобода» заявили про вихід з коаліції, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив про припинення діяльності коаліції. Тож тепер парламентарії мають 30 днів, щоб сформувати нову коаліцію. Якщо ж цього не відбудеться, президент отримає право призначити дострокові вибори до Верховної Ради. Вони можуть відбутися вже 26 жовтня.

За останніми соціологічними опитуваннями групи «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради відбувалися у липні, до парламенту потрапили б чотири політичні сили: «Солідарність», яку пов’язують з Порошенком, (за неї готові проголосувати понад 23% виборців), «Радикальна партія» Олега Ляшка (13%), «Батьківщина» (11%) та УДАР (7%). ВО «Свобода» (4%), КПУ (3,7%) та Партія регіонів (3,2%). Згідно з цим дослідженням, до парламенту не потрапляють КПУ та Партія регіонів. (Дослідження не проводилося у регіонах, де проходить активна фаза антитерористичної операції).

Парламент революціонерів

Зважаючи на нинішню картину, наступна Верховна Рада буде радикальнішою, вважає засновник Research & Branding Group Євген Копатько. Він не виключає, що склад парламенту може кардинально оновитися.

«Ми можемо отримати новий парламент. Але, по-перше, ми маємо розуміти, якою буде система виборів. Після цього ми вже зможемо вибудовувати моделі і прогнозувати ситуацію. Але у будь-якому випадку, якщо буде не боротьба ідей, а боротьба радикальних заяв, то, звісно, якість парламенту буде інша. Ми отримаємо не парламент професіоналів, а парламент революціонерів. Я можу припустити, що буде так», – зазначає Копатько.

Такий високий рейтинг партії «Солідарність» соціолог пояснює безпосередньо рейтингом Петра Порошенка, з яким асоціюється ця політична сила. Хоча, за словами Євгена Копатька, опитування Research & Branding Group, проведене у Києві, показало дещо інші результати.

«У Києві лідирують партії Ляшка, УДАР і «Батьківщина», які є потенційними фаворитами. У них рівень довіри від 11 до 7 відсотків», – зазначає Копатько.

Що ж до високої підтримки «Радикальної партії» Олега Ляшка, то це, вважає Копатько, пояснюється запитом суспільства на радикальні ідеї.

Радикального оновлення не буде?

Утім, на думку політолога Ігоря Рейтеровича, радикального оновлення парламенту очікувати не варто.

Якщо в результаті цих виборів парламент буде оновлений на 30-35%, це буде дуже добре
Ігор Рейтерович

Я особисто не вірю, що половина парламенту буде представлена новими людьми
Ігор Рейтерович

«Якщо в результаті цих виборів парламент буде оновлений на 30-35%, це буде дуже добре, – говорить експерт. – Давайте говорити відверто. У нас певною мірою є спадковість і кастовість у вищому політичному істеблішменті, який представлений у Верховній Раді. Щоб потрапити до парламенту, потрібно вкласти великі кошти, які на сьогоднішній день є знову ж таки у тих, хто є у парламенті. Зрозуміло, що вони намагатимуться імплементувати нові обличчя, які користувалися популярністю під час останніх подій. Але я особисто не вірю у радикальне оновлення, що половина парламенту буде представлена новими людьми. І ще такий момент, там можуть з’явитися люди, які не були у нинішньому скликанні, а були у попередніх», – наголошує Ігор Рейтерович.

До нового парламенту, швидше за все, не потрапить Комуністична партія та Партія регіонів, говорить Рейтерович. Партія регіонів не пройде принаймні у тому вигляді, в якому вона перебуває зараз. (Але доля цих двох політичних сил залежатиме і від того, яку участь у цих виборах братиме Донбас). Інші політичні сили, на його думку, мають шанси пройти до нової Верховної Ради. Ігор Рейтерович припускає, що і комуністи спробують «розіграти свою останню карту і потрапити до парламенту». І це, каже він, буде їхнім останнім шансом. (Хоча, участь КПУ у виборах можлива лише, якщо їхню діяльність не заборонить суд).

Що ж факторів, які впливатимуть на електоральні симпатії українців, то фахівці називають два головних: економічна ситуація в Україні та хід антитерористичної операції на сході країни.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG