Доступність посилання

ТОП новини

Для звільнення заручників необхідно створити спеціальний центр – Рубан


Для звільнення заручників важливе кожне слово – переговорник Рубан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:32:16 0:00

Процес звільнення заручників і полонених має відбуватися через єдиний спеціальний центр, – заявив в ефірі Радіо Свобода керівник переговорної групи, голова «Офіцерського корпусу» Володимир Рубан.

За його словами, проект такого центру Служба безпеки України підготувала «ще два місяці тому».

«СБУ подала проект на розробку спеціального гуманітарного комунікаційного центру, який би займався проблемами і питаннями звільнення полонених. Тоді Турчинов дав свою згоду… Але на сьогоднішній день цей центр досі не створили. А я наполягаю на створенні такого центру, бо я один вже не справляюся», – сказав Володимир Рубан в ефірі програми «Ми разом».

Керівник переговорної групи також закликав рідних заручників й представників місцевої влади не втручатися без консультацій з переговорниками в процес звільнення людей.

«Навіть одне неправильне слово може зашкодити», – наголосив генерал Рубан. Для прикладу він розповів історію про те, як мати поїхала визволяти сина й сама потрапила у заручники. Сина переговорники звільнили, а мати досі «вважають зниклою безвісти».

Не повинна втручатися у процес звільнення заручників і вища влада, – наполягає переговорник.

«Я однозначно скажу, що слід забрати з процесу обміну-звільнення полонених таку складову, як адміністрація президента. Не слід президенту чи його помічникам втручатися у такі справи. Не слід навіть голові СБУ розбиратися у кожному питанні. Він має лише контролювати», – каже Володимир Рубан.

Наразі у полоні проросійських бойовиків, за словами переговорника, перебувають від трьохсот до чотирьохсот людей – як військових, так і цивільних. Вони утримуються в різних місцях.

Група під керівництвом Володимира Рубана звільнила вже 65 заручників.

XS
SM
MD
LG