Доступність посилання

ТОП новини

На кримського режисера Галину Джикаєву «наїхало» ФСБ


На кримського режисера Галину Джикаєву «наїжджає» ФСБ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

На кримського режисера Галину Джикаєву «наїжджає» ФСБ

Сімферополь – Відома режисер, художній керівник сімферопольського арт-центру «Карман» Галина Джикаєва змушена залишити Крим. Причина – тиск з боку співробітників Федеральної служби безпеки, які підозрюють Джикаєву в причетності до організації терористичного акту. На думку правозахисників, ситуація з дотриманням прав людини в Криму тривожна.

Про своє рішення виїхати за межі Криму Галина Джикаєва поінформувала журналістів. За її словами, 17 липня після попереднього дзвінка у неї відбулася зустріч із співробітниками кримського управління ФСБ. «Один – москвич, інший – наш, кримський – сказали, що я проходжу у справі Олега Сенцова (кримський активіст і режисер, заарештований за звинуваченням у підготовці теракту в Криму – прим. ред.) і компанії у терористичній організації – як організатор медичних курсів у арт-центрі «Карман», – розповіла Джикаєва. За словами режисера, їй оголосили про підозру, при цьому працівники правоохоронних органів не уточнили, чи відкрита на Джикаєву кримінальна справа чи ні.

Медичні курси, про які йдеться, в арт-центрі «Карман», дійсно, проводилися. При цьому, як підкреслює Джикаєва, вони були гуманітарною місією. «Коли в Криму з'явилися озброєні люди, виникла ідея якось убезпечити населення – мало що може трапитися, – розповіла Джикаєва. – Кожен має право знати основи надання першої медичної допомоги. Антон Романов (кримський режисер, який в цей час переїхав до Черкас. – прим. ред.), Геннадій Афанасьєв (кримський активіст, звинувачений у підготовці терактів у Криму. – прим. ред.), який сидить у Лефортово, звернулися до нас із проханням: чи можна використовувати «Карман» як базу для цих курсів. Ми були не проти. Провели три заняття. На них були різні люди, які отримували навички: як надавати першу медичну допомогу, робити перев'язки».

За інформацією режисера, в ФСБ побачили зв'язок між цими медичними курсами і «терористичною групою» з раніше затриманих кримських активістів. Крім того, під підозру потрапили представники арт-центру – близько 15 осіб, які в курсах не брали участі. «У службі вважають, що раз в рамках терористичної групи Афанасьєв сказав про нас (про арт-центр «Карман». – прим. ред.), раз ми пов'язані з ним і займалися підготовкою медичних працівників, значить, ми знали, що будуть теракти і готувалися до цього, готувалися надавати першу медичну допомогу, коли будуть масові заворушення», – пояснила Джикаєва.

У четвер, 24 липня, мала відбутися ще одна зустріч із представником ФСБ, проте художній керівник арт-центру «Карман» на неї не пішла, вирішивши залишити межі Криму. За словами Джикаєвої, таким чином вона сподівається захистити театр від тиску з боку ФСБ.

«Я сподівалася, що ми збережемо театр і будемо далі працювати, але, мабуть, не судилося, і мені доведеться виїхати. Єдине, що я дуже боюся за хлопців, – висловила занепокоєння режисер. – Один з них – неповнолітній і претензія служб була в тому, що у нього на стіні «Вконтакті» фотографія з іграшковим пістолем. Це вже підозра в терористичній діяльності. До референдуму він не був у нас у театрі, оскільки його батьки не пускали. Коли все заспокоїлося, він прийшов, ми продовжили репетиції та вистави за його участі».

Режисер висловила сподівання, що Україна втрутиться в ситуацію і зможе підтримати акторів сімферопольського театру.

Правозахисниця з Санкт-Петербурга Олександра Короленкова зазначає, що в Росії ситуація з правами людини з кожним днем стає гіршою. Це, за її словами, виражається «у репресіях і тиску на активістів, не згодних з курсом партії». «Навіть у порівнянні з тим, що відбувається в містах центральної Росії, в Криму ще тривожніше», – вважає Короленкова.

Вона також підкреслила, що в Росії раніше не було кримінальних справ за статтею «тероризм» щодо цивільних активістів. «Уявити собі організаторів медичних курсів – абсолютно гуманітарної місії – як частину терористичної організації навіть у Росії досить важко», – додала правозахисниця.

Переслідування спецслужбами кримських діячів культури Короленкова розцінює як спробу припинити будь-які вільні об'єднання громадян. «Це явний тиск і спроби залякати тих людей, які звикли висловлювати свою думку, звикли до вільного об'єднання», – вважає Короленкова.

Як повідомляли Крим.Реалії, кримських активістів Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка та Олега Сенцова співробітники ФСБ Росії затримали в травні цього року в Криму. Їх звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектора», проте українська сторона це спростовує. 7 липня суд у Москві продовжив до 11 жовтня арешт українського режисера Олега Сенцова. Інші активісти також перебувають у слідчому ізоляторі ФСБ в Лефортово.

Тим часом в управлінні Федеральної служби безпеки Росії в Криму відмовилися коментувати заяву сімферопольського режисера, керівника арт-центру «Карман» Галини Джикаєвої про тиск російських спецслужб на неї та її колег.

«Зверніться за коментарем або до неї самої (Джикаєвої – ред.), раз вона таке заявляє, або до того медіа-ресурсу, який її заяву опублікував», – сказали Крим.Реалії в прес-центрі служби.

«Ніяких коментарів з цього приводу не буде», – додали в прес-центрі.

За даними Крим.Реалії, Галина Джикаєва вже залишила півострів і зараз перебуває на материковій частині України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG