Доступність посилання

ТОП новини

Міліція знайшла у Слов’янську нові трупи, серед яких сини священика


У Слов'янську розкопали братську могилу закатованих бойовиками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

У Слов'янську розкопали братську могилу закатованих бойовиками

У Слов’янську на Донеччині українські правоохоронці шукають поховання мирних жителів, які ймовірно могли загинути від рук проросійських сепаратистів. Радник керівника МВС Антон Геращенко розповів Радіо Свобода про те, як тривають пошуки.

– Пане Геращенко, чи є у Вас дані, скільки жителів Слов’янська могли загинути внаслідок катування з боку так званих слідчих органів безпеки «ДНР»?

Ми не знаємо в яких могилах лежать терористи, а в яких – невинно замучені жертви. Це ще доведеться з’ясовувати

– Що стосується кількості тіл загиблих. До 27 травня в місті Слов’янськ працював судмедексперт, він зник. Чи то він загинув, чи втік разом із терористами. До 27 травня судмедексперт зафіксував 125 трупів, які йому привозили на експертизу, але це не остаточна кількість.

Трупи закопували прямо на городах, у лісах можуть бути й інші поховання. Ми не знаємо, в яких могилах лежать терористи, а в яких – невинно замучені жертви. Правоохоронним органам це ще доведеться з’ясовувати. Наразі можна точно сказати, що є велика кількість заяв про зниклих безвісти громадян.

– Ви розпочали ексгумацію загальної могили на старому Єврейському цвинтарі Слов’янська. Хто там може бути?

Всі вони разом жертви Путіна. Тому що саме Путін і його пособники озброїли цих людей, змусили їх воювати

– У цій «братській» могилі опинилися, як жертви терористів, так і самі терористи. Але всі вони разом жертви Путіна. Тому, що саме Путін і його пособники озброїли цих людей, змусили їх воювати, і тому самі терористи, які опинилися тут, вони є жертвами Путіна. Це демонстративне поховання терористів. У нас є свідчення одного громадянина, якого терористи змусили працювати в ролі похоронної команди, він розповів, що тільки він один поховав тут вночі 52 трупи на цьому цвинтарі. Скільки таких людей було, які виконували доручення терористів, ми не знаємо.

– Чи Ви припускаєте, що в цій могилі могли бути закопані і члени родини пастора місцевої протестантської церкви?

Там знаходилися тіла чотирьох замучених парафіян протестантської церкви

– Там були тіла чотирьох замучених парафіян протестантської церкви Преображення Господнього. Восьмого червня під час богослужіння приїхали терористи. Вони захопили чотирьох парафіян. Це були двоє синів пастора Альберт та Рувім Повенки. Це молоді хлопці, яким ще жити і жити, Альберту було 24 роки, а Рувіму – 30. Також вони захопили парафіян Володимира Величка і Віктора Брадарського. У Володимира залишилося восьмеро дітей, а у Віктора – троє. Їх забрали з церкви, бо хтось доніс терористам, що вони допомагають українським військовим. Також були викрадені автомобілі усіх чотирьох, їх змусили приїхати на цих авто до терористів. Вранці наступного дня вони всі були мертві. Двоє трупів були спалені в машині. Трупи помітив місцевий житель, який за вказівкою терористів привіз їхні тіла до місцевого моргу.

– Що показують перші результати ексгумації цієї загальної могили?

Громадяни Російської Федерації, у яких безвісти зникли рідні, близькі та друзі, що воювали в Слов’янську, можуть приїхати до Краматорська

– Під час ексгумації загальної могили на старому цвинтарі, а це в центрі Слов’янська, експерти витягли 14 тіл: 13 чоловічих і одне жіноче (Серед них тіла чотирьох парафіян протестантської церкви Преображення Господнього, серед яких двоє синів протестантського пастора. Їх опізнала родина – ред). Також, експерти виявили, що на деяких тілах є залишки камуфляжного одягу. Громадяни Російської Федерації, у яких безвісти зникли рідні, близькі та друзі, що воювали в Слов’янську, можуть приїхати до Краматорська і там взяти участь у процедурі опізнання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG