Доступність посилання

ТОП новини

ЄС виключає газовий сектор зі списку санкцій проти Росії


Лідери ЄС очікують на погодження обмежень щодо експорту технологій з видобування нафти, як частини нового пакету санкцій проти Росії, хоча і виключають російський газовий сектор зі списку обмежень. Про це повідомляють міжнародні агенції з посиланням на джерела у Євросоюзі.

Члени ЄС наразі демонструють невпевненість щодо запровадження санкцій, які б стосувалися російського газу. На думку деяких членів ЄС це спричинить труднощі для енергетики.

За інформацією дипломатичних джерел у Брюсселі, виключення газовидобувних технологій зі списку обмежень підвищує ймовірність, що лідери ЄС погодяться на новий пакет санкцій проти Росії за її роль у дестабілізації ситуації в Україні.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей сказав в офіційному листі, направленому главам ЄС, що виключення газу зі списку санкцій базується на «необхідності забезпечення енергетичної безпеки ЄС». Цю інформація підтверджують два джерела, які читали цього листа.

Рада ЄС затвердила розширений список санкцій через ситуацію в Україні. Таким чином до розширеного списку внесено ще 15 фізичних і 18 юридичних осіб, які підпадають під дію санкції. (Громадянство цих людей не уточнюють). Вони, як заявляють у Раді ЄС несуть відповідальність за вчинення дій, спрямованих проти територіальної цілісності України. Відтак їхні активи мають бути заморожені і їм буде заборонений в’їзд на територію Євросоюзу.

Європейський союз, як і США й деякі інші країни, вже запроваджували низку санкцій у зв’язку з анексією українського Криму Росією й дестабілізацією в Україні. Першим етапом санкцій ЄС були політичні, другим, який час від часу розширюють дотепер, стали санкції стосовно фізичних і юридичних осіб із Росії й України, причетних до дестабілізації України. Наразі в такому списку ЄС – 72 особи і дві компанії з Криму.

Євросоюз, як і США, все погрожують застосувати й третій етап таких санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, якщо Москва не припинить дестабілізовувати Україну, але час від часу змінюють умови запровадження цього етапу і постійно уникають його.

XS
SM
MD
LG