Доступність посилання

ТОП новини

Немає конфлікту між Порошенком і Яценюком – Фірсов


Єгор Фірсов на велосипеді біля будівлі Верховної Ради, Київ, 22 липня 2014 року
Єгор Фірсов на велосипеді біля будівлі Верховної Ради, Київ, 22 липня 2014 року

Наймолодшого народного депутата України 7-го скликання, голову Донецької обласної організації партії УДАР – Єгора Фірсова – називають політиком нового покоління. Днями на сторінці у Фейсбук великий ажіотаж викликали світлини депутата, який на засідання до Верховної Ради приїжджає на велосипеді. Радіо Свобода поцікавилось думкою цього молодого політика: чи події у Верховній Раді останніх днів свідчать про якісь підводні течії, чи про конфлікт «нагорі», про який варто знати, чи про суспільну потребу «тут і тепер» змінити ситуацію?

– Наразі в Україні існує така суспільна вимога щодо перевиборів у парламент. Тобто, той парламент, який зараз є, зовсім не відповідає вимогам та волевиявленням суспільства.

Ми (фракція УДАР – ред.) зареєстрували десь два тижні тому постанову про саморозпуск парламенту. Цю постанову зареєстрували, але її навіть не включили у порядок денний. Тобто, ми навіть не змогли за цю постанову проголосувати, щоб Рада могла цивілізовано проголосити про свій саморозпуск.

Потім, після деяких консультацій, ми змушені були зробити такий крок, як вихід із коаліції. Для чого? Для того, щоб дати юридичні підстави президентові, щоб він зміг розпустити цей парламент.

Після того, як ми виступили про вихід з коаліції, усі зрозуміли, що почалася виборча кампанія. Після цього вони вже робили виключно політичні заяви вже в площині виборчої кампанії.

– Чи повинен був Арсеній Яценюк оголошувати про відставку?

Як Верховна Рада працювала учора, так вона буде працювати і сьогодні, і завтра

– Я думаю, що це було дуже емоційно. Перед тим, як ми вийшли з коаліції, ми сказали, що ми будемо голосувати за усі законопроекти уряду. Що наш вихід з коаліції ніяким чином не повинен створювати перешкоди для роботи Верховної Ради. Як Верховна Рада працювала учора, так вона буде працювати і сьогодні, і завтра. Але, вибачте, нам всім треба йти на нові парламентські вибори, які повинні пройти найближчим часом.

– Але до парламентських виборів депутати повинні ухвалювати політичні рішення – вони повинні ухвалювати закони, підтримувати армію.

Сьогодні були ухвалені дуже важливі закони з приводу захисту прав журналістів, з приводу підтримки військових

– Я з Вами повністю згоден. Сьогодні був пленарний день, незважаючи на те, що ми вийшли вчора з коаліції. Сьогодні були ухвалені дуже важливі закони з приводу захисту прав журналістів, з приводу підтримки військових. Я Вам скажу більше, ми навіть зареєстрували на початку цього тижня закон, яким вводиться податок на великій бізнес, щоб цей податок якось фінансував військові дії. Парламент як працював, так він і буде працювати.

– Тобто Ви не вбачаєте ніякого негативного кроку в тому, що прем’єр-міністр Яценюк оголосив про відставку?

– Ні, я вважаю, що прем’єр-міністр Яценюк оголосив про відставку... це був його емоційний крок, крок вже в площині виборчої кампанії. Він не мав права цього робити. Більше того, не все зводиться до його заяви. Ще Верховна Рада повинна своїм голосуванням прийняти його відставку, а це не було поставлено на розгляд.

– Ви вважаєте, що це, можливо, був навіть якийсь хід?

– Так.

– Чи, на Вашу думку, існує конфлікт між Порошенком і Яценюком?

– Я не можу так відповісти, бо в мене немає жодного факту щодо цього конфлікту. Якщо у Вас є якісь факти, я можу їх прокоментувати. В мене немає цих фактів, тому немає підстав так уважати.

– Як, на Вашу думку, в такій ситуації повинен діяти президент Порошенко, щоб у суспільства не виникло враження, що між ним і Арсенієм Яценюком – як прем’єр-міністром – існує конфлікт?

Усі експерти та логіка каже, що цей парламент вже вбив себе сам, неможливо створювати ніякої коаліції

– Президент Порошенко має діяти за законом. Закон йому каже, що він повинен у найближчий час, у 10-денний термін провести консультації з усіма політичними фракціями на предмет того, чи можливо створити іншу коаліцію. Усі експерти та логіка каже, що цей парламент вже вбив себе сам, неможливо створювати ніякої коаліції. Та, яка була, вона все одно була створена з якихось маленьких груп, які колись були при владі Януковича. Якщо коаліція не буде створена, президент після 30 днів повинен оголосити дострокові парламентські вибори.

– Чи, на Вашу думку, в нинішніх умовах антитерористичної операції, великої кількості загиблих серед військових, і мирних мешканців, чи це на часі було – робити саме зараз такі зміни?

Я майже кожного дня, за виключенням пленарних тижнів, буваю в Донецькій області. 80 відсотків Донецької області – це мирна територія, на якій можна працювати

– А на Вашу думку, більше ніж 226 народних депутатів, які 16 січня голосували за диктаторські закони, які вбивали фактично людей на Майдані, мають право на існування в законодавчому органі влади? У нас війна йде на маленькій частині території, на п’ятачку. Я майже кожного дня, за виключенням пленарних тижнів, буваю в Донецькій області. І я мушу сказати Вам, що 80 відсотків Донецької області – це мирна територія, на якій можна працювати. А якщо у нас війна буде йти 10 років, наприклад? То що нам, 10 років сидіти і не проводити парламентські вибори?

– Побутує ще ось така думка, що, мовляв, у Росії політики зараз потирають руки і кажуть, що в Україні зі середини підривається ситуація. Тобто йдеться не лише про АТО, про втрати на фронті, а й про те, що між собою політики, мовляв, не можуть домовитися.

– Я думаю, що це такий собі своєрідний фейк. Казали, що в російській Думі після рішення Яценюка аплодували стоячи, потирали руки, але це все вигадки. В Держдумі навіть засідань ніяких не було. Давайте більше концентруватись на тому, що проходить в нас, а не думати про те, що про нас думає Росія, Америка, Європа, Китай та інші.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG