Доступність посилання

ТОП новини

Надію Савченко переведуть до Москви в ізолятор «Лефортово»?


Російський суд не відпустив з-під варти льотчицю Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Російський суд не відпустив з-під варти льотчицю Савченко

Москва – У п’ятницю Воронезький обласний суд за результатами розгляду апеляційної скарги української льотчиці Надії Савченко вирішив залишити її під вартою до 30 серпня. Таким чином, суд залишив чинним рішення Новоусманського районного суду. Також стало відомо, що вже найближчим часом Надію Савченко можуть перевести з Воронежа до московського СІЗО «Лефортово».

Передбачалося, що засідання Воронезького обласного суду, який розглядав скаргу адвокатів Надії Савченко на її арешт, буде закритим. Однак, суд пройшов у відкритому режимі, і на ньому були присутні понад 40 представників преси. Один із них – журналіст із Воронежа Михайло Жеребятьєв – вважає, що свою роль відіграли й аргументи захисту, й інтерес до процесу з боку громадськості.

«Як виглядає, спрацювали аргументи адвокатів, які сказали, що в справі не міститься ніяких натяків взагалі на секрети, таємну інформацію або щось ще. І з іншого боку, звичайно до цієї справи був інтерес. Був присутній консул, були присутні люди з групи підтримки – українці», – зауважує Жеребятьєв.

Одна з дівчат групи підтримки спробувала на засіданні розгорнути український прапор, але була одразу ж видалена із зали правоохоронцями. Адвокати Надії Савченко, яка брала участь у засіданні по відеозв’язку, просили випустити її під заставу в 500 тисяч рублів (близько 15 тисяч доларів), проте суд відхилив це прохання, мотивуючи своє рішення тим, що у Савченко немає постійного місця проживання на території Росії.

Страсбурзький суд, «Лефортово» або обмін?

Після суду стало відомо, що з воронезького СІЗО Надію Савченко вже найближчим часом можуть перевести до московського ізолятора «Лефортово». В інтерв’ю Радіо Свобода це підтвердив один із адвокатів української льотчиці Микола Полозов.

«Ми вважаємо, що ймовірність цього досить висока, оскільки справа розслідується у Москві в Слідчому комітеті безпосередньо, а не в воронезькому управлінні. І – відповідно – слідчі дії будуть проходити на території Москви», – зазначив адвокат.

Нинішнє рішення Воронезького обласного суду не стало несподіваним, як для самої української льотчиці, так і для її адвокатів. Вони вже заявили, що збираються звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Проходження апеляційної інстанції, яке відбулося сьогодні, є неодмінною вимогою для звернення до ЄСПЛ. Крім того адвокати Надії Савченко не виключають імовірності того, що її можуть обміняти на російських військовослужбовців, затриманих українськими силовими структурами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG