Доступність посилання

ТОП новини

ЄС оголосив список для нових санкцій через події в Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

ЄС оголосив пізно ввечері у п’ятницю ухвалений раніше цього дня список 15 фізичних і 18 юридичних осіб, проти яких запровадив санкції через ситуацію в Україні.

Йдеться, зокрема, про голову республіки Чечні в Росії Рамзана Кадирова, керівника російської розвідки Михайла Фрадкова і керівника ФСБ Росії Олександра Бортникова. Під дію санкцій підпав і Павло Губарев, лідер так званої «Донецької народної республіки», яку Україна визнала терористичною організацією, а також інші сепаратисти з угруповань «ЛНР» і «ДНР».

Крім того, санкції накладені на низку сепаратистських угруповань, які діють у частині Донбасу, таких, як «ДНР», «ЛНР», «Новоросія», «Армія Південного Сходу», «Народне ополчення», «Батальйон «Восток», кілька угруповань російських чи проросійських «казаків» тощо. Окремо перелічена й низка компаній із Криму, які незаконно перебрала собі у власність окупаційна влада анексованого Росією півострова.

Рішення Ради ЄС також розширило перелік підстав, через які накладаються санкції.

Раніше у п’ятницю Рада ЄС затвердила розширений список санкцій через ситуацію в Україні. Це було зроблено на запит Європейської ради від 16 липня та Ради міністрів закордонних справ ЄС від 22 липня.

Загалом кількість фізичних осіб, які підпадають під санкції Євросоюзу через події в Україні, зросла до 87, а юридичних – до 20.

Також у п’ятницю ввечері Європейська комісія остаточно узгодила й пропозиції щодо ширших санкцій проти Росії, які, відповідно до рішення Ради міністрів закордонних справ ЄС минулого вівторка, можуть стосуватися доступу до ринків капіталу, оборонного сектору, товарів і технологій подвійного призначення, зокрема, в енергетичному секторі.

Ці пропозиції мають далі розглянути на засіданні Комітету постійних представників Єврокомісії наступного вівторка.

За повідомленнями, при цьому з санкцій щодо енергетичного сектору буде виключена газовидобувна промисловість Росії, враховуючи значну залежність частини країн ЄС від російського газу.

Європейський союз, як і США й деякі інші країни, вже запроваджували низку санкцій у зв’язку з анексією українського Криму Росією й дестабілізацією в Україні. Першим етапом санкцій ЄС були політичні, другим, який час від часу розширюють дотепер, стали санкції стосовно фізичних і юридичних осіб із Росії й України, причетних до дестабілізації України.

Євросоюз, як і США, погрожують застосувати й третій етап таких санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, якщо Москва не припинить дестабілізовувати Україну, але досі час від часу змінювали умови запровадження цього етапу і постійно уникали його. Згаданий розгляд у Євросоюзі наступного вівторка може вперше запровадити санкції, що наближатимуться до рівня третього етапу.

XS
SM
MD
LG