Доступність посилання

ТОП новини

У Слов’янську міліціонерів перевіряють на детекторі брехні – Рибальченко


Дуже багато повідомлень про злочини, які скоювали терористи у Слов’янську – Рибальченко

У Слов’янську триває поглиблена перевірка співробітників міліції щодо співпраці з так званою владою угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним. Наразі спеціальна міністерська комісія має точну інформацію про вісьмох зрадників в погонах. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів новий начальник міського управління МВС, полковник Ігор Рибальченко.

– Пане Рибальченко, спостерігаючи осторонь з інтернету, телебачення за подіями, які розгорталися в Слов’янську впродовж квітня–червня, складалося враження, що чи не всі міліціонери в Слов’янську пристали на бік бойовиків. Як виглядає ситуація насправді?

Ми можемо з упевненістю говорити про вісьмох міліціонерів, які співпрацювали з терористами

– Через чотири дні після звільнення українською армією Слов’янська, сюди приїхала спеціальна комісія з Міністерства внутрішніх справ України. Ця комісія складається з представників інспекції з особового складу, служби внутрішньої безпеки. Експерти тут працюють уже два тижні і ще довгий час розслідуватимуть. Вони дійдуть до кожного співробітника міліції, які перебували тут в окупаційний час і ухвалюватимуть рішення щодо кожної людини в погонах. Думаю, частина співробітників буде звільнена, а проти частини – будуть порушені кримінальні справи і передані в прокуратуру, якщо буде доведена вина.

На цей час ми можемо з упевненістю говорити про вісьмох міліціонерів, які співпрацювали з терористами. Наразі місце їхнього перебування невідоме, вони полишили територію Слов’янська. Ми не можемо встановити з ними зв’язок і з’ясувати, де вони. За даним фактом СБУ, прокуратура та комісія МВС веде відповідну перевірку.

Ви керуєте міським управлінням МВС Слов’янська з початку червня. В якому стані побачили міліцію, коли приїхали сюди?

– На шосте липня в складі міського відділу міліції були присутні усього 36 чоловік. До загарбання міста в правоохоронних органах працювало 333 людини. Частина з них перебували у відпустці, деякі виїхали за межі Слов’янська у зв’язку з тим, що тут неможливо було перебувати. На цей час співробітники вже повернулися до місця несення своєї служби, на робочих місцях – 240 міліціонерів. Є й ті, які ще добираються з далеких міст від Слов’янська. У цьому місті зараз працює зведений загін – це міліціонери з усієї країни.

– Як на Ваш погляд, у Слов’янську зараз безпечно жити?

Надходить дуже багато заяв і повідомлень від людей про злочини, які скоювали терористи під час окупації

– На цей час криміногенна ситуація в місті спокійна. Спеціальні оперативні групи МВС перевіряють інформацію щодо присутності в місті людей, так би мовити, залишків тих так-званих «ополчень». Вони з’ясовують адреси і спілкуються з мешканцями, які допомагають із виявленням цих осіб. Люди повертаються до нормального життя. До нас надходить дуже багато заяв і повідомлень від людей про злочини, які скоювали терористи під час окупації.

– А знаєте чого зараз найбільше люди у Слов’янську бояться? Того, що до своїх кабінетів можуть повернутися ті самі міліціонери, чиновники, а потім в якийсь страшний момент їх знов зрадять.

На детекторі брехні перевіряють передусім начальників управлінь, підрозділів

– З кожним правоохоронцем зараз спілкуються, перевіряють на поліграфі. Для організації серйозної перевірки сюди привезли багато спеціальної техніки, сюди привезли не один поліграф. На детекторі брехні перевіряють передусім начальників управлінь, підрозділів. З людьми зараз розмовляють психологи, співробітники внутрішньої безпеки МВС тощо.

– Неодноразово під час спілкування з жителями Слов’янська на вулицях нам доводилося чути, що в квартири сусідів чи ще когось стукають міліціонери і забирають з собою. Вони кажуть, що розпочалися арешти тих, хто стояв на блокпостах разом із проросійськими активістами.

– Без конкретної інформації про те, що така то людина була замішана в таких то діяннях просто так у квартири жителів Слов’янська ніхто не стукає і не забирає. Поки ми збираємо інформацію, якщо є така необхідність, запрошуємо людей, розпитуємо, фотографуємо.

Здійснюємо дактилоскопію, проводимо всі потрібні оперативні заходи, а потім ухвалюємо рішення. Серед мирного населення поки затриманих немає. Є тільки затримані особи, які брали активну участь у діяннях сепаратистів. За нашими оперативними даними, місто Слов’янськ загарбали добре навчені терористичні групи.

Я думаю, підтримували прибулих не більше від 3-10 тисяч осіб, при 40-тисячному населенні.

Люди боялися, бо тут знаходилися озброєні до зубів терористи. Якби тут знаходилися тільки, як вони себе називали, так звані «ополченці», без підтримки терористів з іншої держави, я думаю мешканці Слов’янська довго такого не терпіли б і ухвалили б свої заходи звільнення міста.

– Зараз тривають слідчі дії щодо міського голови Слов’янська Нелі Штепи та секретаря міської ради, регіонала Олександра Самсонова, яких підозрюють в організації захоплення приміщень, сепаратизмі і спробі повалення влади. А щодо решти чиновників муніципалітету є факти співпраці з «ДНР»?

– Дуже багато інформації. Щодо них роботи багато. Є свідчення про чиновників різного рівня, однак, поки людині не висунуто підозри, говорити про обвинувачення не можу.

Чи ця людина депутат, чи ця людина член виконавчого комітету, місцевих органів влади – все буде перевірятися і дана відповідна юридична оцінка.

Раніше в міністерстві МВС України щодо міліціонерів, які добровільно перейшли на бік так званих «ДНР» та «ЛНР», зазначали: «Ті хто перейшов на бік терористів та скоїв якісь злочини – відповідатиме за законом».

Ті, хто співпрацював з терористами, але не скоював при цьому злочинів, будуть або звільнені з органів міліції або залишаться працювати з випробувальним терміном.

Правоохоронці, які знаходилися на загарбаній терористами території продовжували виконувати свій обов’язок (а таких міліціонерів теж не мало – криміналісти, кінологи), і це буде підтверджено фактами і свідками – ті продовжать свою роботу в органах УВС.

«Міліціонери, які після приходу терористів чинили опір або пішли в підпілля і продовжували боротися з терористами всіма доступними їм способами – ті отримуватимуть максимальне просування по службі, здобудуть шану і повагу громадян України», – оприлюднив офіційну позицію МВС у своєму фейсбуці радник міністра МВС Антон Геращенко.

Міністр МВС України Арсен Аваков раніше повідомляв, що з міліцейських лав Донеччини було звільнено 1700 осіб із 16 тисяч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG