Доступність посилання

ТОП новини

Президент США закликає до негайного припинення вогню у Смузі Гази


Ізраїльські війська у Смузі Гази, фото 25 липня 2014 року
Ізраїльські війська у Смузі Гази, фото 25 липня 2014 року

Президент США Барак Обама заявив у неділю прем’єр-міністрові Ізраїлю Біньямінові Нетаньягу, що необхідне негайне припинення вогню у Смузі Гази.

За його словами, таке гуманітарне перемир’я без передумов має привести до тривалого припинення бойових дій, що тривають уже майже три тижні.

Про реакцію Ізраїлю на цей заклик нічого не повідомляли.

Уранці в неділю друге одностороннє гуманітарне припинення вогню з боку Ізраїлю у Смузі Гази, оголошене ввечері в суботу, було зірване, коли бойовики радикального антиізраїльського угруповання «Хамас», яке контролює Смугу Гази, почали знову запускати ракети по території Ізраїлю, й Ізраїль поновив свою воєнну операцію. Відтак «Хамас», який раніше відкидав ізраїльські заклики до перемир’я, заявив, що вже згоден припинити вогонь на добу, але тепер це відкинув Ізраїль.

Ізраїльська армія також заявляє, що за час двох припинень вогню палестинці накопали нових тунелів зі Смуги Гази на ізраїльську територію, які використовують для диверсійних операцій, і тепер їх треба виявити і знищити.

За 19 днів операції у Смузі Гази загинули понад тисячу палестинців, із яких більшість цивільні, і 43 ізраїльські військові і 3 цивільних ізраїльтян.

Ізраїль почав масові повітряні удари по позиціях палестинських бойовиків у Смузі Гази 8 липня у відповідь на посилення обстрілів його території палестинськими ракетами, а 18 липня і наземні ізраїльські війська вступили у Смугу Гази для знищення диверсійних тунелів і прихованих ракетних пускових установок.

Під час таких операцій гине багато цивільних, бо ісламістські бойовики з антиізраїльського руху «Хамас» і споріднених із ним угруповань розміщують свої ракетні пускові установки посеред житлових кварталів у містах чи біля мечетей, а склади вибухівки і зброї обладнують у житлових будинках.

XS
SM
MD
LG