Доступність посилання

ТОП новини

Чи розвиватиметься в Україні тероризм?


Київ – Події на Донбасі можуть спричинити постійну терористичну загрозу в Україні у випадку, якщо держава і громадяни ефективно не протидіятимуть цій небезпеці. Таку думку в інтервʼю Радіо Свобода висловили деякі експерти. Чи можуть угруповання бойовиків існувати без ватажків-професійних найманців? Досвід антитерористичної операції на сході засвідчує, що лідери озброєних сепаратистів втікають із населеного пункту, щойно до нього наближаються сили АТО. Але чи достатньо для досягнення миру знешкодження лідерів бойовиків?

Україна вважає так звані Донецьку і Луганську «народні республіки» терористичними організаціями і закликає до такої позиції всю міжнародну спільноту. Зокрема, минулого тижня глава МЗС України Павло Клімкін звернувся до Європарламенту з закликом визнати бойовиків «ДНР» і «ЛНР» терористами, яких, за його словами, підтримує Росія.

Самі бойовики себе терористами не вважають. Зокрема, ще у червні один із лідерів бойовиків на Донбасі Олександр Ходаківський зазначав: вони – сепаратисти, але не терористи.

«Ми не застосовуємо до себе назву «терористи», але зі звинуваченням у сепаратизмі ми мабуть погодимось, адже це дійсно так, нащо приховувати очевидні факти», – казав Ходаківський.

На думку експерта, переговорника Володимира Рубана, на сході України триває війна, але про тероризм мова не йде. За його словами, там є диверсанти й найманці, проте їх небагато, а більшість – це все-таки місцеві жителі.

На думку Володимира Рубана, бойовики самопроголошених республік припинять злочинні операції, коли зникне фінансування.
«Вони перестануть звідкись брати гроші, зброю. Адже у них основна надія на те, що їх підтримає Росія. Вони прекрасно розуміють, що програють українській армії. Вони тримаються доти, доки їх підтримують», – додав експерт.

Як протидіяти тероризму на державному рівні?

Натомість експерт із питань безпеки Юрій Костюченко наголошує: справа не лише у фінансовій підтримці. «Чи існує загроза встановлення системних зв’язків між нашими терористичними організаціями й організаціями на кшталт «Хамасу» чи організаціями, які працюють в Африці або в Латинській Америці? Якщо такі зв’язки будуть встановлені, ми будемо мати справу з дещо іншим розвитком подій», – зазначив Костюченко.

Юрій Костюченко вважає, що держава може розробити комплекс заходів, аби мінімізувати ризик розвитку на сході України перманентної терористичної активності. На зовнішньополітичному рівні – це розвідка, співпраця з організаціями з інших країн, що працюють в сфері протидії тероризму. Ефективний захист слід провадити і на внутрішньодержавному рівні, і в цих ці заходах має враховуватися специфіка того чи іншого регіону.

«Є механізми, які базуються лише на роботі правоохоронних органів, є механізми, які базуються на взаємодії із спільнотою, є механізми, які базуються на мобілізації населення. Це різні механізми і вони повинні бути регіонально адаптовані», – додав він.

Напередодні стало відомо про втечу ватажків бойовиків «ДНР» Ігоря Гіркіна й Ігоря Безлера із Горлівки на Донеччині. За даними інтернет-видання «Хвиля», контроль над містом вони залишили так званим польовим командирам. Попри нібито втечу «Стрєлкова» і «Бєса» бойовики у Горлівці від активних дій не відмовилися, й, окрім обстрілів, тепер погрожують ще й підірвати горлівський хімічний концерн «Стирол».

Експерт із питань безпеки Юрій Костюченко вважає: втеча лідерів бойовиків із того чи іншого міста ще не гарантує стабілізацію там ситуації. Водночас, на його думку, слід відслідковувати, куди саме переміщуються очільники бойовиків, адже саме вони є джерелом найбільшої загрози.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG