Доступність посилання

ТОП новини

Американський генерал: Путін розпалив вогонь, який може вийти з-під його контролю


Мартін Демпсі, генерал, голова об'єднаного комітету начальників штабів США
Мартін Демпсі, генерал, голова об'єднаного комітету начальників штабів США

Найвищий військовий посадовець США, Генерал Мартін Демпсі занепокоєний, що поведінка Кремля може мати негативні наслідки континентального масштабу. На його погляд, хвиля націоналізму, яка зростає в Європі, певним чином була здійнята діями росіян.

«Росія прийняла рішення величезного масштабу, змінити прийнятий порядок, цілісність суверенних держав. Я боюсь, що Путін можливо розпалив вогнище яке виходить з під його контролю».

Застосування Росією артилерії проти українських військових, за оцінкою американського військового, змінює систему безпеки усієї Східної Європи. Генерал нагадав, що вперше з 1939 року, уряд однієї держави застосовує військову силу на території іншої суверенної європейської країни. Він порівняв поведінку Володимира Путіна з діями Сталіна, який, під аналогічним гаслом захисту етнічних росіян, у 1939 році окупував Західну Україну, що тоді належала Польщі.

Воєнні дії в Україні, зазначив Мартін Демпсі, знаменують зміну у відносинах між Європою та Росією, як також у стосунках Вашингтона та Москви. Щоправда, наскільки глибокими будуть ці зміни, ще не зрозуміло. Нарощування воєнного потенціалу Росією, авіації та ракет дальнього радіусу дії, що почалось з 2008 року, вказує на бажання Кремля змінити існуючий баланс сил, каже генерал.

«Вони безумовно прагнуть зайняти іншу позицію не лише у Східній Європі, а й у Європі загалом та у стосунках зі Сполученими Штатами».

У цій ситуації, на думку Мартіна Демпсі, НАТО повинно визначитися, що ці зміни означають для Альянсу, який було створено для стабільності та безпеки у Європі на противагу Радянському Союзу. Генерал Демпсі вважає за потрібне підтримувати контакти зі своїми російськими колегами, поміж яких бачить певний спротив діям Володимира Путіна.

«Про це ризиковано говорити, адже десяток із них можуть завтра потрапити у Гулаг, але на мій погляд, російські військові та лідери, яких я знаю, проти своєї волі беруть участь у цих бойових діях».

За словами генерала Демпсі, Сполучені Штати не сидять склавши руки. Триває активний процес визначення, яку підтримку надати Україні, і у цьому процесі Пентагон співпрацює з союзниками по НАТО. Окрім того, США переглядають свою власну модель безпеки і стратегію, до якої не повертались 20 років, розповів Мартін Демпсі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG