Доступність посилання

ТОП новини

«Як кроти живемо в погребі» – мешканка села, яке майже щодня потерпає від обстрілів


Мешканці Стукалової Балки поблизу Луганська майже щодня потерпають від артобстрілів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Мешканці Стукалової Балки поблизу Луганська майже щодня потерпають від артобстрілів

Луганська область – Постійні артобстріли та необхідність ховатися у підвалах та погребах – саме в таких умовах опинилися ті мирні мешканці, які не змогли чи не встигли залишити зону бойових дій на Донбасі.

Стукалова Балка – село поблизу луганського передмістя Металіст – опинилося майже на передовій. Коли сепаратисти обстрілюють українські війська, то снаряди й міни залітають в Стукалову Балку майже кожного дня, а то й по кілька разів на день.

«Розбомбили нам флігель. Чоловік своїми руками накосив 10 тонн сіна – усе згоріло! Добре, люди допомогли, щоб вогонь не перекинувся на будинок», – розповідає місцева мешканка Ірина Володимирівна.

За її словами, від обстрілів ховаються в погребі, де проводять більше часу, ніж у будинку.

«Як кроти живемо в погребі. Сьогодні зайшла в будинок, а тут якраз «Град»! Чоловік кричить «бігом у погреб!» – а я боюся вийти… Це просто жах був!» – розповідає жителька Стукалової Балки.

У Стукаловій Балці лишився кожен п’ятий

У її сусідки Надії Серафимівни внаслідок обстрілів будинок сильно постраждав.

«Даху нема ані на будинку, ані на сараї. Вісім вікон – жодного цілого. Син приїхав на машині – в неї влучили дві міни. Ну, були б ми в чомусь винні, бийте нас. А так, у чому ми винні? Що ми поганого зробили?» – каже вона.

До початку конфлікту тут мешкало понад 200 осіб. Тепер залишилися заледве сорок. 72-річний Дмитро Юхимович зі сльозами на очах розповідає, що їм з дружиною просто немає куди їхати.

Ірина Володимирівна із чоловіком вивезли дітей, але не виїжджають із рідного села, яке стало таким небезпечним, бо мають багато худоби, яка без догляду навряд чи виживе. Але дедалі частіше виникає «бажання просто випустити усе в чисте поле, бо життя дорожче».

Продукти сюди вже давно не завозять. Хліб та консерви вимінюють на молоко та овочі у солдатів, які патрулюють цю місцевість. Загалом, у мешканців сільськогосподарських північних районів Луганщини цього літа великі проблеми зі збутом своєї продукції. Адже раніше вивіз м’яса, молока, овочів та фруктів був орієнтований здебільшого на промислові південні райони області та на сусідню донецьку область.

Для Щастя бракує банків

Натомість мешканці Щастя – містечка поблизу Луганська – скаржаться, що змушені по кілька годин проводити в черзі до єдиного банківського відділення, яке в них працює.

«Уже шість годин стою – і ще не отримав!» – емоційно скаржиться один із чоловіків у черзі.

У визволеному Щасті скаржаться на проблеми із банком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Менше ніж за десять кілометрів точаться бої між українськими військами та проросійськими сепаратистами. 14 червня бійці добровольчого батальйону «Айдар» звільнили Щастя від сепаратистів. З того часу життя в місті нормалізувалося. У магазинах вибір продуктів мало чим відрізняється від того, який є в інших українських містах. Хоча продавці кажуть, що відтепер товар доводиться підвозити із далекого Харкова, а не з Луганська, до якого близько десяти кілометрів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG