Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять загиблих в АТО та Першій світовій війні


Дніпропетровці вшанували пам’ять полеглих у Першій світовій війні та солдатів, загиблих в АТО

У Дніпропетровську у понеділок увечері десятки активістів Євромайдану вшанували пам’ять загиблих у Першій світовій війні, а також пам’ять українських солдатів, загиблих на Донбасі під час антитерористичної операції.

Координатор Євромайдану у Дніпропетровську Іван Шулик наголошує, що цими днями виповнюється сто років від початку Першої світової війни, яка забрала мільйони життів.

«Це сталося сто років тому, але нас особливо це хвилює сьогодні, адже саме у ці дні йде війна з нашим північним сусідом. Здавалося б, її ведуть найманці-терористи. Але нас не одурити: у цій війні беруть участь російські війська, які колонами перетинають наш кордон», – сказав Радіо Свобода Іван Шулик.

Пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання, приспустивши державні прапори.

За інформацією дніпропетровських євромайданівців, вони продовжують збирати і доправляти гуманітарні вантажі українським солдатам у зону АТО. Цими днями відвезли чергову 5-тонну партію допомоги військовим, тепер збирають нову. За словами волонтерів, чи не найбільше українським військовим в зоні АТО наразі бракує засобів самозахисту й чистої питної води.

«Солдати виснажені тими умовами, в яких вони перебувають. Люди, які звикли жити в квартирах, у власних помешканнях, уже четвертий місяць живуть в наметах. Але якихось нарікань ми не чули. Вони чекають на ротацію, але розуміють, що їх змінять лише на кілька днів чи тижнів, і вони не збираються демобілізовуватися», – розповідає Радіо Свобода Роман Луценко, який доправляє гуманітарну допомогу.

Активісти Євромайдану також домовились протистояти проявам сепаратизму в Дніпропетровську, зокрема, вони заявили, що й надалі перешкоджатимуть проведенню проросійських мітингів у місті.

Разом з тим активісти поділились новиною: прапор дніпропетровського Майдану, під яким майже 8 місяців збирались прихильники євроінтеграції в місті, з їхніми підписами й побажаннями наразі встановлений на найвищій горі України Говерлі.

«Це означає, що прапор, під яким ми збирались тут, піднявся наразі над усією Україною. І всі, хто буде на Говерлі, знатимуть, що дніпропетровський Майдан стояв і буде стояти», – сказав Анатолій Постельников, який встановив цей прапор.

Антитерористична операція на сході України триває з квітня.

XS
SM
MD
LG