Доступність посилання

ТОП новини

У персоналу є 20 хвилин, щоб спустити лежачих дітей у підвали під час обстрілів – Філіпішина


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Київ – Понад триста дітей залишаються нині в зоні АТО в інтернатних закладах, частина із них – лежачі хворі. Про це повідомляють в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Наразі три українські міністерства, у підпорядкуванні яких перебувають ці діти, намагаються переправити їх у безпечне місце. Водночас, було вже дві спроби вивезти сиріт зі східних областей України у Росію з боку самопроголошених «ЛНР» і «ДНР».

Близько шістдесяти дітей, 16 із яких – немовлята, на вихідних намагалися вивезти із Луганського обласного будинку дитини представники самопроголошеної «ЛНР». Як повідомляло Міністерство охорони здоров’я, бойовики взяли їх у заручники разом із кількома співробітниками закладу та головним лікарем Катериною Донцовою, однак потім з’явились повідомлення, що малята – у безпеці, доправлені до Харкова. Зараз Донцова відмовляється спілкуватися з журналістами, зазначивши Радіо Свобода, що вона в дорозі уже два дні і що вона «з дітьми».

Це – вже друга зафіксована спроба вивезти в Росію українських сиріт, заявила громадська ініціатива «Восток-SOS». Раніше, 12 червня, за східний кордон вивозили групу дітей зі Сніжного, що на Донеччині.

Водночас, перевозити сиріт із зони АТО у «мирні» українські міста угруповання «ЛНР» забороняють, на сайті самопроголошеної республіки навіть є відповідний «наказ».

Бездіяльність української влади має розслідувати прокуратура – представник омбудсмана

Наразі у зоні АТО в інтернатах залишається більше трьохсот дітей: у Донецьку, Макіївці, Ровеньках і Краснодоні, зазначає Аксана Філіпішина, представник омбудсмана з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності.

«У Краснодоні є 128 осіб, з них – 85 дітей, 64 – лежачі дитини, тобто це глибокі інваліди. Ми спілкувалися з керівником закладу: вікна в закладі закладені мішками з піском, двадцять хвилин витрачає персонал на те, щоб цих лежачих дітей спустити у підвал під час обстрілів», – розповідає вона.

За словами Філіпішиної, дітей бойовики фактично використовують як живий щит. Водночас, інтернатні заклади, про які йдеться, перебувають у підпорядкуванні трьох українських міністерств: освіти і науки, соцполітики та охорони здоров’я. На думку представника уповноваженого з прав людини, якби не випадок із луганським дитбудинком, обласна влада і не дізналася б, що в області залишились сироти, яких не евакуювали – раніше повідомлялось, що всіх вивезли у безпечне місце. Бездіяльність влади – як центральної, так і місцевої, повинна розслідувати прокуратура, вважає Філіпішина. За її словами, на ім’я генпрокурора надіслали відповідного листа.

Раніше евакуювати було небезпечніше, ніж залишити – МОЗ

Радіо Свобода направило запити щодо евакуації дітей з інтернатів у зоні АТО до всіх згаданих міністерств. У Міносвіти одразу відповіли, що всіх вихованців інтернатів, які їм підпорядковувались, а це тисяча двісті сорок три дитини, успішно вивезли у безпечне місце.

Виконувач обов’язків директора департаменту медичної допомоги МОЗ Альона Терещенко говорить, що наразі тривають переговори із «ДНР» щодо евакуації двох донецьких інтернатів, Артемівського та Макіївського будинків дитини. На запитання, чому дітей не вивозили з регіону раніше, вона зазначила, що влада на місці до 11 червня заявляла – вихованцям інтернатів на Донбасі нічого не загрожує.

«Тому що евакуація дітей була більш небезпечною, ніж залишення їх там, де вони перебувають на державному утриманні», – пояснює Терещенко.

У Мінсоцполітики запит усе ще розглядають.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG