Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарні коридори на Луганщині – порятунок для місцевих мешканців?


Виконувач обов’язків Луганської ОДА Ірина Веригіна
Виконувач обов’язків Луганської ОДА Ірина Веригіна

Гуманітарна ситуація в Луганській області залишається вкрай складною. За офіційними даними, які в інтерв’ю для Радіо Свобода навела виконувач обов’язків Луганської ОДА Ірина Веригіна, за останню добу загинуло близько 10 осіб, але ця кількість, за її словами, може бути насправді набагато більшою, оскільки прямого доступу до місцевості, яка перебуває під контролем бойовиків, немає. Вона також прокоментувала інформації про загибель п’яти пенсіонерів із будинку для літніх людей у Луганську.

Потрібно було примусити людей, щоб вони виїхали, але, згідно з Конституцією України, вони не мають права насильно вивозити людей

– Справа в тому, що департамент соціального захисту декілька разів звертався до тих пенсіонерів, вони хотіли вивезти їх на безпечну територію. Але вони вирішили залишатися на місці... Я вважаю, що це рішення було неправильне, потрібно було примусити людей, щоб вони виїхали, але, згідно з Конституцією України, вони не мають права насильно вивозити людей. Терористи постійно ведуть бойові дії в центрі Луганська, і саме терористи влучили в притулок для літніх людей.

– Чи працює гуманітарний коридор для вивезення біженців із зони обстрілів?

– До 14-ї години коридор не працював і було все закрито, протягом години уже 14 машин пройшли на нашу територію, тобто ми їх зустріли, перевірили документи. Кому потрібна медична допомога, відправили у лікарню, а кому потрібно, дали змогу проїхати на безпечну територію.

– Що роблять офіційні органи для того, щоб зберегти мирне населення?

У нас створена велика служба, у місті Щастя, там є і МЧС, і міліція, і АТО, і психологи, і лікарі, всі, хто можуть допомогти

– Робиться все! Ми, коли о 10-й годині не почав працювати коридор, ми підключили і ОБСЄ, і Червоний хрест, і Раду нацбезпеки, і всі міжнародні організації для того, щоб тільки вивезти тих людей, які бажають виїхати. Тобто, якщо ми живемо в демократичній державі, яку ми будуємо, ми повинні дати змогу всім людям виїхати із зони АТО, і ми повинні їх тут зустріти, і надати допомогу. Насильно вивозити не можемо, але ті, хто бажають виїхати, ми повинні робити все, щоб вони виїжджали. У Луганську над цим питанням працює МНС, а тут у нас створена велика служба, яка розташована у місті Щастя, там є і МЧС, і міліція, і АТО, і психологи, і лікарі, і всі, хто можуть допомогти людям і відразу надати їм допомогу.

Коридор працював від 14-ї до 16-ї години вівторка. Ірина Веригіна сподівається, що коридор буде працювати й наступного дня.

Тим часом, за даними прес-центру АТО, у Перевальську Луганської області місцеві сепаратисти формують колони для виїзду з України.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG