Доступність посилання

ТОП новини

Батальйон «Київ-2» готовий до АТО


Батальйон «Київ-2» готовий до АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:50 0:00

Батальйон «Київ-2» готовий до АТО

Київ – Добровольчий батальйон МВС «Київ-2», який тренується на колишній «дачі» Віктора Януковича, готовий вирушити в зону АТО. У вівторок він продемонстрував свої бойові навички керівництву МВС, провівши операцію зі звільнення заручників. До лав батальйону записалися добровольцями і чоловіки, і жінки, мешканці різних регіонів. Водночас, бійці жаліються, що фінансова підтримка держави є мінімальною, зброя – не новою, а частини потрібних озброєнь в МВС просто немає.

Анна Ворон – психолог за фахом. Нині вона допомагає психологічній адаптації новобранців у добровольчому батальйоні МВС «Київ-2». Анна пройшла місячний курс бойової підготовки, опанувала озброєння, які має батальйон, і готова вирушити зі своїм підрозділом на передову – в зону АТО.

Це був мій свідомий вибір. Я зрозуміла, що потрібна Україні
Анна Ворон

«Це був мій свідомий вибір. Я зрозуміла, що потрібна Україні. Звісно родина була проти: і мати, й дочка – відмовляли. Зрештою зрозуміли, що це моє остаточне рішення, і сказали: «Їдь», – розповіла Анна Ворон.

За її словами, частині бійців батальйону важко перейти від мирного життя до військового, адаптуватися до самообмеження, дисципліни та великих навантажень. Але, за її словами, ні в кого з її підопічних нема страху перед війною.

«Страху нема ні в кого. Всі ці люди – добровольці. Кожен розуміє, на що він іде», – каже психолог підрозділу.

Анна привела до батальйону ще одного бійця. Гаран, величезна кавказька вівчарка, охороняє табір і свою господиню краще за вартових, сигнальні міни й розтяжки. Всіх бійців батальйону знає на запах, і не чіпає. Гаран не пускав журналістів до розташування батальйону, доки не отримав відповідної команди.

Анна і її пес Гаран
Анна і її пес Гаран

Боєць «Терикон» іде на Луганськ – звільняти батьків

В батальйоні Київ-2 служать понад 100 бійців. І юнаки, і 50-річні, як кияни, так і люди з інших регіонів. Один із бійців, луганчанин із позивним «Терикон» сказав Радіо Свобода, що не може сидіти, коли його рідну землю топчуть окупанти. У захопленому проросійськими бойовиками Луганську залишилися його батьки, і він фактично йде визволяти їх, пояснює Терикон.

Батьки спершу відмовляли мене, просили не лізти під кулі. Але коли побачили, що коїться – сказали, що пишаються мною
Позивний «Терикон»

«Батьки спершу телефоном відмовляли мене, просили не лізти під кулі. Але коли побачили, що коїться – сказали, що пишаються мною, і вже чекають, коли ми звільнимо Луганськ», – сказав боєць.

У вівторок, після більш ніж місяця тренувань, бійці перших рот батальйону «Київ-2» показали свої навички керівництву МВС. Завдання: звільнити заручника, роль якого виконує командир батальйону Богдан Войцеховський. «Терористів» зображували манекени з головами з кавунів. Снайпери їх знищили першими ж пострілами, і відвели звільненого заручника, прикриваючись вогнем. Як і на всіх своїх тренуваннях, використовували бойові патрони.

Керівник департаменту міліції особливого призначення МВС Віктор Чалаван позитивно оцінив підготовку батальйону. За його словами, в антитерористичній операції добровольчі формування відіграють важливу роль.

Високий рівень підготовки відчують наші вороги – маємо для них неприємні сюрпризи
Віктор Чалаван

«Такий високий рівень підготовки має бути, і він буде в усіх підрозділах особливого призначення. Скоро це відчують наші вороги – маємо для них неприємні сюрпризи. При МВС створено понад 30 батальйонів територіальної оборони, в різних регіонах. Всі їхні бійці – добровольці, значна частина з них – із досвідом бойових дій, – наголошує урядовець. – Місцеві громади, мешканці споряджають їх, допомагають з фінансуванням. МВС – забезпечує зброєю. Батальйони виконують свої завдання в тісній координації з іншими силами АТО. Бійці батальйону «Київ-2», які пройшли курс підготовки, готові вирушити в зону АТО. Куди саме – зрозуміло, я сказати не можу».

Бійці батальйону зізнаються, що всім необхідним їх забезпечують українці: й бізнесмени, й прості громадяни. База батальйону – в колишньому президентському маєтку «Сухолуччя», яку свого час узяли під контроль представники Самооборони Майдану. Держава забезпечує лише вживаними автоматами Калашникова, набоями і зарплатою, каже командир батальйону Богдан Войцеховський. Але він має намір подолати ці труднощі.

«Нам дійсно дали тільки старі автомати і відра з патронами. Супротивник – краще екіпірований. Один із олігархів купив значну частину екіпірування. Але ми маємо намір перемагати завдяки якостям та підготовці бійців, завдяки командній роботі, бойовому духу, ну й, мабуть – везінню», – зауважив командир батальйону.

Богдан Войцеховський зізнається, що наразі батальйон не має гранатометів чи артилерії: цих речей немає і на складах МВС. В міністерстві обіцяють домовитися про важке озброєння з Міноборони. І всім бійцям перед виходом на передову надати шоломи та бронежилети високого рівня захисту. Що ж до важкого озброєння, то комбат планує користуватися трофеями: сучасним російським озброєнням, яке можна відбити в екстремістів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG