Доступність посилання

ТОП новини

Руйнування Донбасу для Путіна важливіше за Крим (огляд преси)


Відтоді як на Донбасі почалися воєнні дії, а вибори президента завершилися оновленням владної верхівки, троє знаних претендентів на найвищу посаду в державі дещо випали з активного згадування в інформаційному полі. Йдеться, зокрема, про Юлію Тимошенко, Олега Тягнибока та Дмитра Яроша. Газета «Україна молода» цікавилася, чим саме зараз займаються ці політики. З’ясувалося, нині політика для «Правого сектору» відійшла на другий план, а сам Ярош бере участь у бойових діях, оскільки має відповідну військову підготовку. Тягнибоку також нема коли піаритися. Він готує нові законопроекти до розгляду у Верховній Раді. А Тимошенко, за інформацією видання, планує займатися бізнесом, хоча наближені до неї однопартійці переконують, – політику так просто вона не залишить. Утім, експерт газети вважає, що колишні «важковаговики» від політики дещо «принишкли» через актуалізацію нової постаті – Олега Ляшка, який виріс на ґрунті Тимошенко і Тягнибока, буквально «підтоптав» під себе рейтинги інших опозиціонерів.

Крим поступово звикає до нового життя. Курортний сезон безнадійно провалений. Кримчани, які заробляли на відпочивальниках, підраховують збитки. Ціни в російських рублях повзуть вгору. Бізнес страждає через труднощі перехідного періоду. Загалом, благоденства, обіцяного Москвою, поки не видно, констатує газета «Сегодня». Але більшість кримчан повторюють рятівну мантру: «Зате у нас немає війни!». Правильно, в Україні йде війна, а в Криму спокійно, констатує видання. Саме тому Росія не поспішає перетворювати захоплений півострів в Нью-Васюки. А навіщо? Адже місцеве населення і так задоволене. І немає ніякої необхідності обсипати кримчан золотим дощем – достатньо, що на півострові немає бойових дій. Отже, витрачатися на депресивний Крим і не потрібно, а краще фінансувати бойовиків на Сході України. Російський «Град», переданий сепаратистам, успішно замінює багатомільярдні вкладення в кримську інфраструктуру. Руйнування вигідніше, зручніше і дешевше творення. Про це наголошується в статті «Кримський не рай».

Журналістка газети «Голос України» висміює останні заяви представника Росії в ООН Віталія Чуркіна і міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова щодо інтерпретації катастрофи з Боїнгом-777, збитим у повітряному просторі Донбасу. Зокрема, те, що Чуркін вважає вбивство майже трьох сотень людей не терактом, а конфузом. Мовляв, з ким не буває. Зайшов у продмаг, купив супутній товар – установку «Бук», зібрав на ґанку, прицілився, а там пасажирський літак. Конфуз... І не треба, мовляв, називати людей мародерами, які користуються речами зі збитого «Боїнга», адже вони падали їм на голови. Що ж тепер, від «добра» відмовлятися? Тож не треба вживати такий лексикон, як «мародери». Газета зазначає, що можна з російського лексикону викреслити будь-які незручні для них слова. Огидні дії від того не зміняться, наголошує видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG