Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше свободу релігії придушують у Північній Кореї – звіт США


Вашингтон називає Північну Корею найбільш репресивним урядом у світі через його заборону релігійних організацій і покарання будь-яких несанкціонованих релігійних заходів. Про це мовиться у щорічному звіті Державного департаменту про свободу релігії у світі. Щодо багатьох інших країн світу, то США занепокоєні тим, що там релігійна діяльність напряму регулюється державою, внаслідок чого діяльність релігійних організацій, які вона не санкціонує, зазнає менших чи більших обмежень. До категорії таких держав належить і Росія.

У доповіді Держдепартаменту США, опублікованому 28 липня, мовиться, що такі країни, як Іран, Саудівська Аравія і Судан у 2013 році «запровадили серйозні обмеження на членів релігійних груп, які не сповідують релігії, затверджені державою».

Звіт зазначає, що в Таджикистані, Туркменистані, Узбекистані, Китаї та на Кубі, «законною є тільки та релігійна діяльність, яка явно санкціонована державою».

У доповіді США критикують Пакистан за те, що ця країна продовжує застосування законів про богохульство. Також звіт зазначає, що уряди Іраку та Сирії не в змозі захистити вразливі релігійні громади від переслідувань з боку екстремістських угруповань.

У звіті мовиться, що в Росії уряд надав Російській православній церкві привілейоване становище та використав новий закон проти «екстремізму» і поправки до чинних законів, щоб ще більше обмежити діяльність членів груп релігійних меншин. Ці ж закони забороняють участь іноземців у діяльності релігійних організацій.

США розглядають релігійну свободу як невід’ємну частину свободи і прав людини. Тому щорічна презентація звіту є важливою політичною подією США. Презентація звіту є частиною урочистостей за участі президента, яка розпочинається релігійним сніданком.

Виступаючи під час цьогорічної церемонії, президент Барак Обама зокрема сказав: «Свобода релігії є під загрозою в цілому світі. Ми бачимо, що уряди займаються дискримінацією і підтримують насильство щодо вірних. Ми часто бачимо, як релігію використовують для переслідування інших людей тільки за те, ким вони є, як вони моляться, чи кого люблять», – сказав президент Обама.

У звіті, який того ж дня презентував державний секретар США Джон Керрі, мовиться, що майже в кожному куточку земної кулі мільйони християн, мусульман, індуїстів, і інших, хто представляє широкий спектр конфесій, були змушені залишити свої будинки у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Щодо України, то звіт, який стосується лише подій 2013 року, відзначає, що уряд в цілому дотримується свободи віросповідання, гарантованої Конституцією та іншими законами. У критичних зауваженнях йдеться про випадки зловживання або соціальної дискримінації за ознакою релігійної належності, переконань або практики. До них належать випадки нападу з антисемітських та антимусульманських мотивів та дискримінації щодо деяких християнських конфесій. Були також повідомлення про вандалізм щодо релігійної власності.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG