Доступність посилання

ТОП новини

АТО: успіхи і жертви


Українські силовики неподалік міста Дебальцеве, Донецька область, 30 липня 2014 року
Українські силовики неподалік міста Дебальцеве, Донецька область, 30 липня 2014 року

Київ – Звільнена Авдіївка та низка менших населених пунктів, посилена охорона кордону – такі результати АТО на Донбасі за останню добу. Водночас родичі вояків, які захищають кордон, скаржаться, що їх кинули напризволяще. В уряді та в РНБО запевняють, що проблема вирішена. Тим часом, за даними правозахисників, жінки та діти в зоні АТО зазнають насильства й ризику для життя

Українські військові та інші силовики у середу звільнили місто Авдіївку на Донеччині, й кілька сіл на півдні Донбасу, розширивши зону контролю українських сил біля кордону. Про це заявив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, українська авіація знищила блокпости, групи проросійських бойовиків та російських найманців навколо Горлівки, міста-супутника Донецька.

«Те, що нам вдалося захопити Савур-Могилу – важливу височину, дозволило відкрити шляхи постачання зброї, боєприпасів і медикаментів. Тепер у нас є можливість вивезти поранених і замінити особовий склад на тих рубежах», – заявив Андрій Лисенко.

Звіт РНБО щодо ситуації в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Днями українські війська звільнили Дебальцеве та низку менших населених пунктів, увійшли на околиці міст Торез і Сніжне, звільнили й райцентр Іловайськ, ключову висоту недалеко від нього – Савур-Могилу. Бойовики намагаються відновити над нею контроль, їх підтримує артилерія Російської Федерації із-за близького кордону, повідомляють військові. Водночас бойовики організації «ДНР», яку в Україні визнали терористичною, заявляють, що Іловайськ досі під їхнім контролем.

Родичі військових на кордоні: «Вони під перехресним вогнем і без постачання»

Тим часом дружини та родичі українських солдатів, які з боями контролюють кордон із Росією, пікетували у середу в Києві органи влади, вимагають звільнити їх з оточення і замінити свіжими силами.

Сергій Мельник, один із учасників пікету адміністрації президента, запевнив, що його брат разом з іншими вояками – на кордоні, в оточенні, під перехресним вогнем.

«Мій брат – у 72-й бригаді (Збройних сил). Вони біля Червонопартизанська на териконі. Їх обстрілюють з обох боків і терористи, і російська артилерія. Підмоги немає. Людей меншає з кожним днем. Сьогодні брат телефонував, сказав, що живих у їхньому підрозділі можна порахувати на пальцях однієї руки», – сказав брат артилериста.

Родичі військових із АТО вимагають ротації вже місяць
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко, зі свого боку, запевняє, що військові не оточені, їх замінюють нові підрозділи і що постачання налагоджене.

Водночас військові експерти, серед яких і Дмитро Тимчук, підтверджують обстріли прикордонних українських позицій з боку Росії. Документальні та фотопідтвердження цього наводить керівник СБУ Валентин Наливайченко.

«Вся доказова база свідчить про військовий тероризм з боку Російської Федерації. Маємо докази про розташування цілих батарей систем залпового вогню. Вони заходять з російського боку, перетинають кордон і з українського прикордоння обстрілюють українських військових та населені пункти. Це особливо тяжкі військові злочини, від яких гинуть люди», – зазначає Наливайченко.

Загалом від початку АТО на Донбасі загинуло понад 363 військових, такі дані наводить РНБО. Підрахунки ООН свідчать, що за цей період загинуло понад 1100 осіб загалом, у тому числі й цивільні.

Найбільше повідомлень про жертви надходить після артилерійського обстрілу українських міст та військових підрозділів проросійськими екстремістами й військами Росії.

За минулу ніч загинув один український військовий, однак є численні жертви серед мирних мешканців, визнає Андрій Лисенко. Так, щонайменше чотири особи загинули після артобстрілу в Горлівці. Українські силовики запевняють, що мають непорушний наказ не застосовувати артилерію в житлових кварталах. Тоді як бойовики свої вогневі точки розташовують саме в них.

У вівторок і середу надходять повідомлення про загибель дітей. Одна дитина загинула, коли батьки намагалися вивезти її з зони АТО.

Жінки та діти в зоні бойових дій перебувають у дуже складній ситуації, наголосила у коментарі Радіо Свобода директор із масових комунікацій правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Ліза Рай.

«Маємо повідомлення про випадки торгівлі людьми в зоні, контрольованій бойовиками. Найчастіше жертвами торгівлі є жінки, мета – сексуальна експлуатація. Ми спільно з урядом ініціюємо програму інформування жінок про елементарні правила безпеки в зоні АТО, про те, як уникнути порушення їхніх прав. Щодо дітей – батьки мають усвідомлювати свою відповідальність за них, і по можливості вивезти з небезпечної зони. Але ми бачимо, що найчастіше викрадають (та вивозять до Росії – ред.) сиріт, за яких має піклуватися держава, які зараз є безпомічними», – зазначає Ліза Рай.

Український уряд і президент Петро Порошенко неодноразово заявляли, що тактика дій сил АТО покликана максимально захистити мирне населення, і через те міста звільняють від екстремістів не так швидко, як хотілося б.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG