Доступність посилання

ТОП новини

Чи розійдуться шляхи Яценюка з «Батьківщиною»? (Огляд преси)


Цей тиждень може бути ознаменований двома подіями – з’їздом «Солідарності» та рішенням про дострокові парламентські вибори, констатує газета «Україна молода». Дострокові парламентські вибори, раптом стали чинником розколу. Демарш Арсенія Яценюка минулого тижня залишив по собі неоднозначні враження. Видання переконує, що головний урядовець «образився» та подав у відставку не через провалені урядові законопроекти. Вихід Яценюка з виконавчої влади також має підґрунтям персональні амбіції та його плани на подальше політичне майбутнє. Щодо цього майбутнього експерти газети мають діаметрально протилежні точки зору. Очільника кабміну співвідносять як з одним, так i з іншим протилежним йому табором. Проте очевидно, що консервація парламенту в його нинішньому вигляді, створення коаліції між «Батьківщиною» та Партією регіонів та висунення на роль прем’єра Юлії Тимошенко – однозначно не його варіант. Дехто наполегливо радить Яценюку розпочинати власну гру й або відроджувати «Фронт змін», або просуватися в напрямку нинішніх політпроектів. Чи розійдуться шляхи Яценюка з «Батьківщиною» – покаже час. Але те, що на перебіг сьогоднішнього засідання Верховної Ради і на питання дострокових виборів впливатимуть, зокрема, й інтереси Яценюка, є незаперечним фактом, переконує газета.

«Кому і навіщо потрібна війна на Сході» – у статті під таким заголовком газета «Сегодня» пише, що війна насамперед вигідна Москві. Є версія, що Донбас – це полігон для Росії, на якому їхні снайпери, командири і диверсанти відпрацьовують свої навички. Ще одна мета Росії – вимотати Україну, щоб нав'язувати їй свою політику в сфері торгівлі і не дати провести реформи. Адже успішна, ефективна демократія в Україні – головна небезпека для режиму Путіна: це був би сильний демонстраційний ефект для росіян. Також вигідні бойові дії і російському оборонному комплексу, який націлений на заробітки на війні.

Припинити велику кров можна малою кров’ю. Але тоді треба почати з тих, хто спекулятивно виступає із закликами про згортання АТО, наголошує газета «День». Видання пише, що бойовики використовують наближення української армії для посилення провокацій у містах, тим самим прив’язуючи наступальну операцію військових до жертв серед мирного населення. А політики, зокрема з Партії регіонів, підхоплюють хвилю пропагандистської істерики, мовляв, припиніть війну. І звертаються при цьому чомусь не до тих, хто є джерелом протистояння, а саме: Путіна, своїх колег та самих себе. Звертаються вони до українського уряду, військових, які захищають цілісність країни. Заголовок статті «Мир на стеблині».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG