Доступність посилання

ТОП новини

Запевнення РНБО: балістичними ракетами бойовиків не знищували


Танки бойовиків угрупування «ДНР» в Донецьку, 21 липня 2014 року
Танки бойовиків угрупування «ДНР» в Донецьку, 21 липня 2014 року

Київ – Українська армія не застосовує в зоні проведення АТО балістичних ракет. Про це заявив речник РНБО Андрій Лисенко, спростувавши інформацію, поширену телеканалом новин CNN. Між тим, військові експерти зазначають, що Україна може застосовувати ракети класу «земля-земля», хоча навряд чи це доцільно робити.

Інформацію про застосування українськими військовими балістичних ракет малої дальності телеканал CNN поширив із посиланням на неназвані джерела в американських спецслужбах. За їхніми даними, це ракети із радіусом ураження близько 90 кілометрів і бойовим зарядом близько півтони, вони є найпотужнішою зброєю, що досі застосовувалася в конфлікті.

Натомість речник РНБО Андрій Лисенко спростував цю інформацію.

«Українська армія не застосовує балістичних ракет. Для довідки: останню балістичну ракету, яка за міжнародною класифікацією вважається балістичною і має дальність пуску від 500 до 1000 кілометрів, було знешкоджено в Україні 1 липня 1996 року за програмою зменшення загрози, яку фінансували США. В Україні немає таких балістичних ракет», – зазначив він.

За словами Лисенка, «сили АТО мають достатньо озброєнь, які допомагають звільняти наші території».

Ракета потужна, але не високоточна – військовий експерт

Військовий експерт центру імені Разумкова Олексій Мельник не виключає, що йдеться про ракети «Точка» класу «земля-земля», які б’ють на відстань 300 кілометрів. Схоже припущення роблять і російські військові експерти. В 2000 році така ракета без бойового заряду під час навчань влучила в житловий будинок у Броварах, внаслідок чого загинула людина. Утім, Олексій Мельник вважає, що застосування ракет подібного класу є недоцільним, а тому малоймовірним.

«Проблема із застосуванням подібної зброї полягає в тому, що вона не є високоточною. Ця ракета має дуже великий заряд і завдяки цьому вражає велику площу. Але виникає питання доцільності застосування такої ракети, розрахованої на застосування проти великих скупчень військ. Цього ми в зоні АТО не спостерігаємо. Навпаки – бази бойовиків досить компактні», – зауважує експерт.

Тим часом, сепаратисти заявляють, що на Луганщині в районі Лисичанська знайшли уламок балістичної ракети, повідомляє «РИА Новости». Однак доказів цього наразі немає.

Між тим, у зоні АТО як українські війська, так і проросійські сепаратисти активно застосовують важку артилерію та реактивні системи залпового вогню. Зокрема, за словами українських військових, з боку сепаратистів та з російської території їх обстрілюють за допомогою систем залпового вогню «Град», а також – установок «Смерч», які стріляють на відстань близько 100 кілометрів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG