Доступність посилання

ТОП новини

Звідки сепаратисти на Донбасі беруть зброю?


Сепаратисти на Донбасі і далі володіють добре налагодженими каналами постачання зброї з Росії, яка використовується проти українських військових на сході України. Крім того, є повідомлення, що російську зброю постачають сепаратистам і кримінальні кола Молдови.

Агенція Reuters дослідила шлях однієї ракети класу «земля-повітря», яка перебувала понад 20 років на балансі однієї військової бази під Москвою. Але в травні цю ракету з комплексу «Ігла» було відправлено до Ростова (відповідний запис є в документації Міноборони Росії – ред.). Через три тижні ця ракета №03181, опинилася в Україні у руках сепаратистів. Згодом її захопили сили АТО.

Попри те, що Москва постійно заперечує постачання озброєнь сепаратистам, західні представники і дипломати у Києві, і навіть російські військові експерти – вказують на добре налагоджені канали постачання російської зброї на Донбас. Ідеться як про автоматичну зброю, так і про БТРи, танки і досить складні ракетні системи, які постачаються з травня.

В інтерв’ю агентству Reuters один з сепаратистських лідерів на Донбасі Олександр Ходаковський, командир батальйону «Восток», сказав, що Росія могла поставити сепаратистам ракетну установку «Бук», яку неофіційно називають причиною збиття малайзійського лайнера 17 липня над Східною Україною.

Три представники американського уряду сказали агентству, що поставки озброєнь з Росії сепаратистам суттєво зросли за останні кілька тижнів, особливо, коли активізувався наступ українських військ на позиції бойовиків на Донбасі.

Наслідки артобстрілу в Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

«Дірки» на кордоні

Після анексії Криму Росією про збільшення потоку зброї від східного сусіда заявляли і українські прикордонники, чиї застави постійно потрапляють під обстріли з боку сепаратистів. Під контролем бойовиків опинилися близько 80 кілометрів ділянки кордону від пункту перетину Довжанський до Ізвариного.

Від травня, коли сепаратисти скоїли напад на прикордонну заставу в Станично-Луганському районі Луганщини, ця частина кордону фактично під їхнім контролем, як і ще декілька ділянок.

Це дає можливість сепаратистам отримувати потужне озброєння, з якого, наприклад, 14 червня був збитий український військово-транспортний літак ІЛ-76, тоді загинуло 49 українських військовослужбовців. Трохи згодом сепаратисти визнали, що використали для збиття літака «Іглу».

До речі, «Ігли» активно використовувались в Афганістані, Чечні та на Балканах у 1990-х, їх легко перевозити.

Коли українські війська взяли під контроль Слов’янськ, в Інтернеті з’явилось відео з підвалу міської адміністрації, де були сепаратисти. На відео було видно ящики від моделей ракет №9М39. Це модель ракети, яку використовує «Ігла». Крім того, після взяття Слов’янська силами АТО, з Росії терміново було перекинуто кілька старих радянських танків Т-64. Самі ж сепаратисти кажуть, що зброю беруть із захоплених арсеналів або безпосередньо в бою.

В РНБО заявляють, що за останні дні сепаратисти привезли з Росії 7 танків.

«На одній ділянці кордону 7 танкам вдалося прорватися в напрямку із Нова Надєжда (Росія) до Дібровки (Україна)», – сказав речник РНБО Андрій Лисенко. Втім, за його словами, вдалося завадити намірам сепаратистів підібрати, спеціально залишену для них, російську важку техніку.

Голова прикордонної місії ОБСЄ у Ростовській області Пол Пікард повідомив про початок цілодобового спостереження місії на двох пунктах пропуску упродовж кількох днів. Також про потребу щільного контролю за українсько-російською ділянкою кордону в Донецькій та Луганській областях постійно заявляють Євросоюз і США.

Російська зброя з Молдови для сепаратистів Донбасу

Злочинці з Молдови причетні до постачання російської зброї на Донбас. Про це йдеться у доповіді міжнародного Центру вивчення корупції та організованої злочинності. Нещодавно представники одного з кримінальних угруповань запропонували купити в них реактивний протитанковий гранатомет РПГ. Журналіст Центру погодився і для експерименту придбав РПГ-18, а також довідався, що зброя російського виробництва з чорного ринку Молдови перетікає сепаратистам на схід України.

Такі гранатомети, за даними експертів Центру, є стандартним озброєнням піхотних з’єднань збройних сил Росії. До того ж, молдовський криміналітет безперешкодно пересувається територією Придністров’я, де є значні російські військові арсенали.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG