Доступність посилання

ТОП новини

Як українські бійці та проросійські бойовики використовують соцмережі в зоні АТО


Соціальні мережі стали невід’ємною частиною Антитерористичної операції на сході України. Тут волонтери збирають гроші на екіпірування солдатам, журналісти отримують докази злочинів, а самі військові в режимі он-лайн розповідають про перемоги і втрати на полі бою. Водночас соцмережами активно користуються сепаратисти і російські вояки, мимоволі надаючи докази агресії Росії.

Автори з передової стають справжніми знаменитостями в мережі, адже можуть максимально оперативно та достовірно повідомляти про всі зміни на лінії вогню. Олександр Алімов – артилерист 72 окремої механізованої бригади. З березня воює на Сході й постійно публікує власні дописи у Фейсбук. Уже встиг назбирати чотири з половиною тисячі підписників. Спершу розповідав про солдатський польовий побут, а тепер, коли служить на передовій поблизу кордону – пише про бойові дії.

Каже, що описувати може не все, керівництво добряче цензурує пости. Також активність у соцмережах залежить від пального. Телефони заряджають від генераторів, тому коли бракує бензину – зв’язку немає. Але загалом військовий називає соціальні мережі дуже корисним інструментом. Завдяки його дописам вдалося, наприклад, залучити волонтерів, які забезпечили бронежилетами та іншим екіпіруванням. Допомагають ще фінансово.

Поранили нашого командира нещодавно дуже серйозно. Багато людей відгукнулось. Ми йому деяку суму на лікування перечислили
Олександр Алімов

«Поранили нашого командира нещодавно дуже серйозно. Багато людей відгукнулось. Ми йому деяку суму на лікування перечислили. Так само йому життя врятував бронежилет, який волонтери купили. Сильно осколками накрило. Але посікло всього, окрім життєво важливих органів, які були закриті бронежилетом», – розповів Олександр Алімов.

В інтернеті вже п’ятох солдатів засватав – військовий

Хоча, є і веселі історії. Так, товариші по зброї, розповідає Алімов, найбільше цікавляться жіночою аудиторією його сторінки.

«Вони питають, от ти пишеш, а дівчата там є? Кажу, є. От, то так уже п’ятьох солдатів засватав. Інтернет-романи, телефонні романи. Вже чекають в гості. Трохи я свахою попрацював», – ділиться військовий.

Також солдати використовують соціальні мережі для «громадського контролю». Активіст Сергій Костаков, який у 2011 отримав політичний притулок у Чехії через переслідування за участь в Податковому Майдані, тепер теж на передовій.

Військові виконують роботу журналістів

Повернувся, щоб воювати на Сході. Зараз служить поблизу райцентру Тельманового на Донеччині. Переконаний, що Фейсбук – чудовий інструмент, щоб донести людям правдиву інформацію. І солдату безпосередньо з місця бойових дій – це зробити найлегше.

Насправді там люди сидять в оточенні, їх обстрілюють і вони не вилазять із землянок. Тобто, вони за допомогою своїх смартфонів, фотоапаратів, фотографують все це і викладають в інтернет
Сергій Костаков

«У новинах говорять, що якийсь населений пункт звільнений і контролюється українськими військами. А насправді там люди сидять в оточенні, їх обстрілюють і вони не вилазять із землянок. Тобто, вони за допомогою своїх смартфонів, фотоапаратів, фотографують все це і викладають в інтернет», – пояснює Сергій Костаков.

Однією із знаменитостей соціальних мереж із зони АТО є командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. За ним у Фейсбуці стежить понад дев’яносто тисяч користувачів. Тут комбат публікує інформацію про хід бойових операцій.

Через Фейсбук отримуємо інформацію про сепаратистів – доброволець

Не відстають і інші добровольчі батальйони. У деяких із них є власні прес-служби, що займаються веденням сторінок у соцмережах. А от в «Артемівську» цим займається один із бійців. Його звуть Роман. Прізвища не називає. За його словами, створюючи представництво в інтернеті, переслідував кілька цілей. Найперше – відновити довіру людей у звільнених містах і там, де поки що залишаються бойовики. По-друге – налагодити комунікацію з місцевими мешканцями і показати, що батальйон не застосовує силу до людей без зброї. А віднедавна сторінка ще й стала каналом отримання цінної інформації для самих бійців.

У соцмережах місцеві мешканці повідомлять дуже багато інформації про сепаратистів і про те, де є зброя, на кого варто звернути увагу. Тобто, це дуже і дуже допомагає
Роман, боєць АТО

«У соцмережах місцеві мешканці повідомлять дуже багато інформації про сепаратистів і про те, де є зброя, на кого варто звернути увагу. Тобто, це дуже і дуже допомагає. Люди ще бояться, не до кінця довіряють, але вже стомились від пропаганди і так допомагають», – розповідає Роман.

Послуговуються соціальними мережами і бойовики так званих «народних республік». Зокрема, група Ігоря Гіркіна «Сводки от ополчения Новоросии» користується чималою популярність Вконтакті. На неї вже підписались майже 170 тисяч користувачів. Саме тут «Стрєлков» повідомив про те, що сепаратисти збили, як він думав, український військовий літак, що врешті-решт виявився пасажирським лайнером Малайзійських авіаліній. Власне, після цього група змінила назву. До цього називалась «Сводки от Стрелкова Игоря Ивановича».

Росіяни хизуються фотографіями з кордону

Самопроголошений «народний губернатор» Донеччини Павло Губарєв теж має чималу аудиторію в Фейсбуці – майже тридцять тисяч. Встигли відзначитись і російські військовослужбовці, яких підозрюють в артилерійських обстрілах української території. Мережею розлетівся пост солдата із Самари Вадима Григор’єва, який написав «Всю ноч долбили по Украине». Однак, коли його зізнання спровокувало суспільний резонанс, на каналі «Росія-24» з’явився телевізійний сюжет, де солдат спростовує свою причетність до написаного на власній сторінці в мережі.

«Я Вконтакті був, мабуть, місяць тому. Заходив дуже давно. Зараз, на даний момент, нічого не знаю. У мене телефону навіть нема. Ось тільки простий і той не ловить. Щоб подзвонити, треба йти на гору. Можливо зламали. Я чув, що можуть. Буває, що зламують Вконтакті», – відповів на запитання журналіста Вадим Григорьєв.

Загалом це далеко не єдиний випадок, коли російські військові – користувачі соцмереж – розміщували у себе на сторінках фотографії та дописи із доказами стягування Росією значних сил до кордону з Україною. Здебільшого йдеться про артилерію, яка прибуває до Ростовської області. Після того, як публікації привертають увагу громадськості, користувачі, зазвичай, сторінки видаляють.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG