Доступність посилання

ТОП новини

Польський качан для Путіна


Інтернет-постер на підтримку акції «Їж яблука на зло Путіну» у Польщі
Інтернет-постер на підтримку акції «Їж яблука на зло Путіну» у Польщі

Варшава – «Їж яблука на зло Путіну» – кампанію під таким девізом розпочали польські засоби масової інформації. Журналісти провідних газет, радіо і телебачення закликають купувати більше польських фруктів, щоб таким чином підтримати власне сільське господарство. Від 1 серпня діє ембарго, яке Росія впровадила на ввезення польських фруктів та овочів. Передусім наслідки цієї заборони відчують виробники яблук, адже більшість їхньої продукції експортується саме до Російської Федерації. Експерти пов’язують ембарго з активною підтримкою поляками України.

Фотографії журналістів, які їдять яблука, заполонили польську інтернет-мережу. Марцін Ґоралєвський, журналіст газети Puls Biznesu розмістив у мережі Твіттер своє фото з яблуком на тлі російського посольства у Варшаві. Саме його газета у відповідь на російське ембарго розпочала кампанію, яку підхопили відомі у Польщі люди. З яблуками фотографуються громадські діячі та політики.

Навіть Станіслав Козей, керівник Національного бюро безпеки Польщі розмістив у своєму профілі у мережі Твіттер інтернет-мем із написом «Качан для Путіна». Багато пересічних користувачів інтернету діляться у мережі рецептами страв і напоїв із яблук.

Ґжеґож Навацький, редактор газети Puls Biznesu ідею акції пояснив на своєму блозі. Зокрема він написав: «Європа тисне на Росію санкціями, а та у відповідь обіцяє ембарго на польські фрукти й овочі. Споживачі можуть показати силу й підтримати виробників».

Кожне друге яблуко, куплене в Росії – польське

Офіційний привід для російського ембарго – невідповідність польських фруктів та овочів фітосанітарним нормам Російської Федерації. Однак у Польщі говорять про інші причини. Політики, економісти та журналісти одностайні в тому, що російська заборона – це покарання для поляків за підтримку, яку вони надають Україні.

Якщо ми перестанемо експортувати яблука, то кожен поляк, включно з немовлятами, мусив би протягом року додатково купити 15 кілограмів яблук
Малґожата Старчевська-Кшиштошек

Економіст Малґожата Старчевська-Кшиштошек пояснює: «Приблизно 60 відсотків експорту яблук – це експорт до Росії. Це дуже серйозна проблема, я підрахувала, що якщо ми перестанемо експортувати яблука, то кожен поляк, включно з немовлятами, мусив би протягом року додатково купити 15 кілограмів яблук».

За словами експерта, Росія не вперше застосовує економічні інструменти в якості політичних важелів впливу на Польщу. Свого часу поляки впродовж двох років не могли експортувати до Росії свинини. Утім, наголошує економіст, з настільки масштабним ембарго, яким заборонено експортувати до Росії геть усі фрукти й овочі, польські садівники і городники стикнулися вперше.

Про кампанію розгорнуту в інтернет-мережі Старчевська-Кшиштошек каже: «Таку акцію потрібно підтримати, вона вже розгорнулася в інтернеті, є багато гарних ідей. Це різновид такої підтримки, знак того, що з одного боку ми підтримуємо санкції проти Росії, а з іншого підтримуємо тих, в кого вдаряє ембарго. Натомість треба подумати яким чином цю проблему вирішити».

Про масштаби російського ембарго говорить польський міністр сільського господарства Марек Савіцький. За його словами, у 2013-му Польща продала росіянам яблук на 1 мільярд євро. Інакше кажучи, кожне друге яблуко, яке минулого року купили в Росії, було польським. Міністр розповідає про те, яким чином у Польщі збираються вирішувати проблему російського ембарго.

Якщо Польща є першою країною на лінії фронту у російсько-українській війні, то не дивуймося, що російська сторона робить такі кроки
Марек Савіцький

«У цій новій ситуації ми будемо змушені інтенсивно просувати наші фрукти й овочі на ринки Китаю та країн Південно-Східної Азії, бо там є потенційний покупець. Натомість з росіянами будемо розмовляти, побачимо. Якщо Польща є першою країною на лінії фронту у російсько-українській війні, то не дивуймося, що російська сторона робить такі кроки», – резюмує Савіцький.

Міністр сподівається, що Польща зуміє протиставитися російському ембарго, адже її сільськогосподарську продукцію добре оцінюють у таких країнах, як Південна Корея, Японія та Сінгапур. У свою чергу, Малґожата Старчевська-Кшиштошек не виключає, що польські яблука все одно потраплятимуть до Росії, щоправда опосередковано – через Китай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG