Доступність посилання

ТОП новини

Чим загрожує розпад парламентської коаліції? (Огляд преси)


Успадкований від Януковича парламент приховував у собі постійну загрозу для країни, однак і розпад проєвропейської коаліції потенційно таїть не менші загрози, попереджає «Український тиждень». Перший – вже до Дня Незалежності в парламенті може бути сформована проросійська більшість «За мир і стабільність», яка виступатиме проти продовження АТО, за «нормалізацію відносин» із Росією на підставі визнання якщо не де-юре, то де-факто російської юрисдикції над Кримом, відмову або подальше затягування ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. Другий ризик – проведення виборів за змішаною системою, як того вимагає чинний закон. Адже нинішній склад парламенту навряд чи проголосує за документ, що передбачатиме виключно пропорційну систему. А в умовах парламентсько-президентської республіки мажоритарна система загрожує непрогнозованими політичними конфігураціями, процвітанням політичної корупції, відсутністю стійкої більшості. Врешті, 225 мажоритарників – це поживний ґрунт для створення антидержавної коаліції за допомогою російських грошей за участю посередників. Саме тому так важливо, щоб ці вибори відбулися виключно за пропорційною системою, в ідеалі з відкритими списками. В останньому навряд чи зацікавлені основні політичні лідери, однак бодай повернення до пропорційної системи є необхідним кроком. Про це наголошується в статті «Верховна зРада».

Війна на сході створила загрозу для безпеки всієї країни. Терористична загроза зростає щодня і держава повинна бути готова дати раду в цій ситуації. Нині ж, як пише тижневик «Кореспондент», антитерористична модель в державі ослаблена і працездатна лише на дві третини. Сталося це через те, що раніше вся антитерористична діяльність була зорієнтована на зовнішню загрозу, а обізнаності з доморощеними терористами уваги майже не приділялося. В підсумку фахівці переводились на інші напрямки, інші звільнялись. Експерти видання вважають, що для поновлення антитерористичної структури і створення методологій виявлення і розробки терористів з урахуванням внутрішньої ситуації і фактора російського впливу Україні знадобиться півтора-два роки. А доти доведеться обмежуватись профілактичними заходами і ситуативними перемогами.

Щоб не відбувалося сьогодні – у будь-якому випадку обов’язково настане завтра. І про те, яким воно буде, неодмінно є сенс задуматись сьогодні, наголошує тижневик «Коментарі». Видання прогнозує завтрашній день українських міст – обласних центрів. Практично усі міста мають офіційні стратегії і плани розвитку на найближчі 10-15 років. Однак далеко не скрізь ці плани та стратегії відображають і фіксують ті точки розвитку, які могли б у найближчі кілька років «вистрілити » і дати поштовх економіці міст і регіонів, вивівши на новий рівень добробут їхніх жителів. Про причини йдеться в статті «Якими стануть міста України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG