Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС щодо Росії: «незнання звільняє від відповідальності»


(shutterstock.com)
(shutterstock.com)

Останній пакет обмежувальних заходів Європейського союзу щодо Росії через її дії на дестабілізацію становища в Україні, що набули чинності сьогодні, передбачає, що порушення цих санкцій може лишитися безкарним.

«Дії фізичних чи юридичних осіб, організацій чи установ не призводять до будь-якої їхньої відповідальності, якщо вони не знали і не мали розумних підстав підозрювати, що їхні дії порушать заходи, визначені в цій постанові», – мовиться у ст. 10 Постанови Ради ЄС № 833/2014 від 31 липня 2014 року.

Крім того, ст. 8 постанови передбачає, що єдиного покарання за порушення умов санкцій не буде: країни-члени ЄС мають самі визначити принципи покарання своїх порушників. Документ лише визначає, що ці покарання мають бути «дієвими, домірними і відраджувальними».

Усі запроваджені обмежувальні заходи стосуються тільки нових майбутніх контрактів, але не обмежують виконання вже укладених до 1 серпня.

Учора Євросоюз ухвалив низку нових санкцій проти Росії, під які, зокрема, потрапили п’ять із провідних банків Росії – «Сбербанк», «ВТБ Банк», «Газпромбанк», «Внєшекономбанк» і «Россєльхозбанк». Ці санкції забороняють громадянам і компаніям із країн Євросоюзу здійснювати операції з фінансовими інструментами з терміном погашення понад 90 днів самих цих банків, юридичних осіб поза межами ЄС, що є більш як на 50% у власності цих банків, а також юросіб, що діють від імені чи на вказівку перших двох.

Також забороняється пряме чи непряме надання фізичним чи юридичним особам у Росії чи для використання в Росії товарів військового призначення; за такі товари також вважатимуться товари подвійного призначення, що замовляються російським військом.

Крім того, встановлюється порядок попереднього схвалення в разі прямого чи непрямого надання Росії чи для використання в Росії певних технологій, що можуть бути вжиті для розвідки й видобування нафти у глибоководних регіонах, в Арктиці чи стосовно сланцевої нафти. Якщо така мета підтвердиться, експортні ліцензії не будуть надані.

Позавчора ЄС уже запровадив низку інших санкцій проти Росії через її дії щодо Криму і сходу України. Там ішлося про персональні санкції проти низки осіб, наближених до президента Росії Володимира Путіна, а також проти кількох ватажків сепаратистів, які діють у частині Донбасу. Також у список потрапили російська оборонна компанія, авіакомпанія, що здійснює польоти до Криму, і російський банк, який діє в окупованому Криму.

Окремі санкції ЄС, оголошені позавчора, стосуються і незаконно анексованих Росією українських Криму і Севастополя. Євросоюз заборонив нові інфраструктурні інвестиції на цих територіях у галузях транспорту, телекомунікацій, енергетики і видобування природних ресурсів.

Також про нові санкції проти Росії оголосили останніми днями і США й низка інших країн.

XS
SM
MD
LG