Доступність посилання

ТОП новини

Гіркін, Губарєв і Моторола. Українці виставляють сепаратистів на посміховисько


Інтернет мем «Мозок сепаратиста»
Інтернет мем «Мозок сепаратиста»

Сепаратисти в уявленнях користувачів українського інтернет-простору не пройшли еволюцію. Вони часто роблять незбагненні вчинки: одружуються, будучи жонатими і забороняють вживати нецензурну лексику. Радіо Свобода зробило моніторинг інтернет-мемів та фотожаб, щоб дізнатися, над ким з сепаратистів зараз найбільше кепкують в інтернеті.

«Гіркін оголосив наступ. Перший фронт – супермаркети, другий – автосалони, третій – «Приватбанк» – це лише один із численних анекдотів на адресу одного з лідерів угруповання «ДНР», російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який є беззаперечним улюбленцем інтернет-мемів в українському онлайн просторі. Особливо сподобався інтернет-користувачам його нещодавній наказ про заборону нецензурної лайки в лавах бійців так званої «ДНР», яку в Україні визнано терористичною організацією.

«Ми називаємо себе «Православною армією»… Матірна лайка – неросійського походження і вживалася ворогами Русі для осквернення наших святинь, щоб, діючи на воїнів через дух, зламати їх у бою і поставити народ на коліна», – йдеться в указі.

За словами полковника Гіркіна, «руський воїн» не може використовувати «мову ворога», бо це «духовно принижує і веде армію до поразки». Чи будуть бойовики виконувати наказ і яке покарання за порушення нестимуть – невідомо, проте у мережі Твіттер користувачі висловили припущення, що в іншому випадку їм взагалі доведеться мовчати.

«Вінчаються раби божі Моторола та Гарнітура» – так, до прикладу, кепкують українці із недавнього одруження Арсена Павлова, більш відомого як «Моторола», з мешканкою Семенівки Оленою. Тепер донецький сепаратист не лише відомий тим, що знімав бої на Сході України на камеру і викладав їх в інтернет, а й тим, що зіграв перше в історії угруповання «Донецька народна республіка» весілля. Шлюб був зареєстрований на бланку «ДНР» під номером 0001 у країні «Новоросія». Дружбою на весіллі у молодят був так званий «народний губернатор» Донецької області Павло Губарєв, а сукню нареченої рясно доповнювали георгіївські стрічки. Їх Олена вплела і в косу, пов’язала на руку та букет.

​Зараз Моторола зі своєю обраницею проводять медовий місяць у Криму. Фото з їхнього вінчання досі гуляють мережею, набуваючи все нових і нових варіацій.

Інтернет мем на весілля сепаратиста
Інтернет мем на весілля сепаратиста

Втім, не лише жарти, але й докори поширюються на адресу молодої пари. Моторолу звинувачують в одночасному шлюбі з двома жінками. Адже раніше в інтерв’ю російському ресурсу «Завтра», відповідаючи на запитання що збирається робити після війни, Моторола відповів, що має дружину та сина, якого й збирається виховувати:

«Сына воспитывать буду, пять лет ему. Вот, сегодня звонил жене, с сыном поговорил, нормально у них всё. Хочу шесть сыновей и одну дочку. Вот этим и займусь после войны. Буду детей делать и воспитывать их. В духе морской пехоты. И всем бойцам своим, погибшим, как мраморщик — памятники сделаю».

Третє місце за кількістю кепкувань в інтернеті посів так званий «народний губернатор Донецької області» Павло Губарєв. Спершу приводом для цього став факт з біографії, що Губарєв працював Дідом Морозом. Тепер увага інтернет користувачів прикута до його телешоу на «Новоросія-ТВ» під назвою «Лица ополчения». Цього разу майстер перевтілення Павло Губарєв у ролі телевізійного журналіста бере інтерв’ю у членів «ДНР» (чи то у «Баті», чи у барда та поета), відкриваючи нові обличчя колоритних сепаратистів, які згодом теж зможуть претендувати на місце в інтернет-мемі українського авторства.


Загалом ж більшість зображень на позначення образу сепаратиста на сході зводяться до примата, якого поки що не торкнулась еволюція, пріоритетом для якого є радше річ матеріальна, ніж духовна. Автори цих жартів переконані: їхні роботи можуть не лише піднімати настрій, але й якось вплинути на самого героя мему, оскільки сили гумору люди інколи бояться більше, ніж зброї.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG