Доступність посилання

ТОП новини

Якої військової допомоги потребує від Заходу Україна?


Президент України Петро Порошенко у навчальному центрі Національної гвардії в Нових Петрівцях 26 липня 2014 року
Президент України Петро Порошенко у навчальному центрі Національної гвардії в Нових Петрівцях 26 липня 2014 року

Україна опинилася на передовій фронту війни з російським імперським реваншизмом і потребує повномасштабного військово-технічного сприяння Заходу. Таким чином експерти прокоментували Радіо Свобода висловлену главою МВС Аваковим думку про необхідність даної допомоги. При цьому фахівці зазначають – Україні не варто сподіватися на пряму військову допомогу НАТО. Оптимальний варіант: приклад Ізраїлю – держави, яка змогла сформувати міцну армію, користуючись іноземною військовою технікою та зброєю.

Європа і США будуть змушені перейти від політики відмежування у військових питаннях до повномасштабної військово-технічної допомоги Україні. Спочатку через поставку техніки, а потім і з залученням військових підрозділів НАТО. Таку думку міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

За словами керівника МВС, сьогодні у Європи немає альтернативи: «або зупинити Путіна зараз, або ж спустити те, що відбувається у нас на гальмах компромісу і точно знати, що з ними завтра буде те ж, що зараз коїться в Україні. Причому це завтра буде не фігуральним, а у найближчому майбутньому. І рецидив буде жорсткішим», – стверджує Аваков.

«Відбувається не внутрішньо український конфлікт, не навіть російсько-український конфлікт»

Військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник погоджується з тим, що військово-технічну допомогу Заходу Україні слід посилити. Але від «залучення військових підрозділів НАТО», як запропонував Аваков, на даний момент варто утриматися, вважає фахівець. Що ж військово-технічного сприяння, то вже зняті ті ембарго, які діяли стосовно України на початку нинішнього року і тепер відновлено видачу ліцензій на експорт спецспорядження та військового обладнання в повному обсязі.

І зараз, констатує експерт, настав час поставок Україні високоточної зброї, яка дозволила б досягти певного військового успіху і по-друге, уникнути жертв серед мирного населення в окупованих проросійськими бойовиками регіонах. По-друге, Україна потребує надання розвідувальної інформації, особливо стосовно тих ділянок кордону з Росією, через які просочуються найманці та військова техніка сепаратистів.

Думаю, що Захід уже дозрів до рішення про надання Україні військово-технічної допомоги
Олексій Мельник

«Думаю, що Захід уже дозрів до рішення про надання Україні військово-технічної допомоги. Адже зараз відбувається не внутрішньо український конфлікт, не навіть російсько-український конфлікт. Це, власне, війна, яку Путін розпочав проти Заходу. Розпочав для відвоювання Росією глобальних позицій у світі. І Україна зараз перебуває на передній лінії фронту цієї війни», – наголосив Олексій Мельник.

«У Росії з’явився стовідсотково фашистський режим»

Колишній перший заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Тарас Чорновіл теж вважає, що Захід посилить військово-технічне сприяння Україні, бо перед Заходом постала необхідність захистити не певну державу, а себе.

Зрозуміло, що керівники західних держав не говорять про те, що Путін – фашист. Але члени їхніх партій, їхніх фракцій у парламентах уже називають його «другим Гітлером», бо вони розуміють, що Україна в даному випадку є лише попереднім фронтом
Тарас Чорновіл

«У західних цивілізованих державах усе більше й більше починають розуміти, що вони мають справу з абсолютною аналогією подій, які відбувалися напередодні Другої Світової війни. У Росії з’явився стовідсотково фашистський режим. Зрозуміло, що керівники західних держав не говорять про те, що Путін – фашист. Але члени їхніх партій, їхніх фракцій у парламентах уже називають його «другим Гітлером», бо вони розуміють, що Україна в даному випадку є лише попереднім фронтом. А основний напрямок Росії – боротьба проти НАТО, проти всього західного світу», – зауважує Тарас Чорновіл.

Водночас Тарас Чорновіл нагадує, що Україна не є членом НАТО. Тому найліпший варіант військової співпраці із Заходом, на який вона може зараз розраховувати – це те, що має нині Ізраїль. Ця держава дійсно отримує серйозну військову допомогу, але іноземні солдати за Ізраїль не воюють, підсумував Тарас Чорновіл.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG